Hlavní obsah

My a favorit? To nechte sázkovkám. Španělé se zuby nehty brání očekáváním

Všichni, kdo průběh fotbalového Eura poctivě sledovali, to vědí. Ti, které nejpopulárnější sport světa zajímá jen okrajově, to alespoň tuší. Španělský nároďák na šampionátu hraje skvěle a před finálovým soubojem s Anglií platí za papírového favorita. Tuto větu by asi podepsali téměř všichni. Kromě samotných Španělů. „Bude to vyrovnané,“ brání se suverén Eura.

Sestřih zápasu Španělsko–FrancieVideo: Česká televize

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje)  Kouč Luis de la Fuente ani matador Jesús Navas nehodlali připustit, že by od nich snad někdo měl očekávat vítězství. Na každý dotaz, který se jen dotýkal slova „favorit“, odpovídali odmítavě. Fakta ale hovoří jasně.

Španělé jako jediní vyhráli skupinu bez ztráty bodu.

Španělé ve vyřazovací fázi popravili houževnaté Gruzínce, rozesmutnili domácí Němce a poradili si i s hvězdami nabitou Francií. Prošli papírově méně schůdnou polovinou pavouka.

Španělé hrají opravdu pěkný fotbal. Dobře, to se nedá označit za vyloženě objektivní tvrzení, ale skóre 13:3 to minimálně naznačuje. Pro srovnání – poměr vstřelených a inkasovaných branek soupeře z Anglie činí 6:4.

„Že jsme favorité? To nechme sázkovým kancelářím a novinářům, aby měli z čeho dělat titulky. Víme, že když ztratíme jen trošku koncentrace, neuspějeme,“ pravil trenér de la Fuente.

„Bude to vyrovnaný zápas. Finále. Víme, co se ozývá zvenčí. Ale čekám opravdu hodně vyrovnaný zápas. Anglie má obrovskou kvalitu. Když to rozbalí naplno, nesmíme chybovat ani v detailech. Ty rozhodnou,“ dodal 63letý šéf španělské lavičky.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Stejné myšlenky se snaží vtlouci také do hlav svých svěřenců. Jak vidno, tak úspěšně. „Anglie má úžasné mužstvo. Vyhrát trofej bude těžké,“ doplnil 38letý veterán Navas. Zrovna on moc dobře ví, o čem mluví. Vždyť s nároďákem před čtrnácti lety triumfoval na mistrovství světa a o dva roky později na Euru.

Španělský tábor před finálovým duelem vysílá světu jasný signál. „Nepodceníme nic!“

Osud berlínského finále se totiž na předchozí cestu turnajem ptát nebude. Ať už byla sebepohlednější.