Hlavní obsah

Modrič chce můj dres? divila se hvězda Španělska. Chce ji Barcelona

Pokud ho před Eurem někdo neznal, tak teď už o něm jistě ví. Španělský křídelník Nico Williams patří k hvězdám fotbalového svátku v Německu. Gól nebo asistenci sice na šampionátu zatím nemá, ale představení, které rozbalil proti Itálii (1:0), bylo působivé. „Řekl bych, že jsem odehrál skvělý zápas. Ovšem podobná utkání jsem měl i v sezoně v Bilbau, jenže marketing na Euru je samozřejmě jiný,“ prohodil ještě dva týdny jednadvacetiletý rodák z Pamplony v rozhovoru pro španělský deník Marca. Teď se chystá na osmifinále s Gruzií.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Španěl Nico Williams na letošním Euru

Článek

Fanoušci i experti po celém světě jeho dravost, rychlé výpady, neustálou snahu přejít přes soupeře i techniku po duelu s Itálií opěvovali. „Mnoho lidí nevědělo, kdo jsem, ale zápas, jako byl proti Itálii, se dostane ke všem. To je normální. Dělám si ve světovém fotbalu jméno,“ podotkl Williams.

Překvapení pro něj přišlo už po prvním zápase ve skupině, ve kterém Španělé rozebrali Chorvaty 3:0. Jméno měl už předtím. „Přišel za mnou jeden z členů chorvatské výpravy a řekl mi, že by si se mnou chtěl Luka Modrič vyměnit dres. Nečekal jsem to a přemýšlel jsem o tom, co už jsem udělal, aby mě hráči jako Modrič uznávali. Je to z extrému do extrému. Byl jsem ale hrdý a zároveň motivovaný do další práce,“ vylíčil příhodu s chorvatskou ikonou.

Sestřih zápasu Španělsko–ItálieVideo: Česká televize

Modrič z Realu Madrid ho mohl sledovat po celou sezonu. Williams v ní zaznamenal za Athletic Bilbao osm soutěžních gólů a devatenáct asistencí, slavil zisk Španělského poháru, v lize slušné páté místo. Jenže vydrží v hrdém baskickém klubu?

Interes projevuje Barcelona, kam ho mimo jiné láká kamarád a druhé skvělé španělské křídlo, šestnáctiletý Lamin Yamal. V zástupu zájemců je Arsenal a další anglické kluby. „Athletic je můj domov, prodloužil jsem tam smlouvu, jsem tam šťastný. Teď se soustředím na mistrovství Evropy. Co se má stát, stane se,“ uvedl Williams.

Cítí, že Španělé mají na Euru slušnou šanci. Po přesvědčivých výkonech ve skupině mohou dosáhnout na zlato. „Neviděl jsem, že by hrál někdo lépe než my. Ano, Francie nebo Anglie mají skvělé hráče, ale jako tým není nikdo lepší,“ mínil rychlík s dredy na hlavě.

Sestřih zápasu Albánie–ŠpanělskoVideo: Česká televize

Španělé se ocitli v brutální větvi pavouka. V neděli hrají osmifinále s Gruzií. Pokud postoupí, ve čtvrtfinále jim potenciálně hrozí Německo. V případném semifinále pak Francie, Belgie nebo Portugalsko.

„Je to motivující. Jako fotbalista chcete nastupovat proti těm nejlepším, chcete hrát skvělé zápasy. Od zápasu s Gruzií to samozřejmě nebude snadné, to je náš první cíl. Všichni jsme motivovaní,“ řekl Williams.

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.