Hlavní obsah

Mně ten míč z ruky s Turky nevypadl! Vzpomínka na nejbolestnější vyřazení Čechů z Eura

Šok. Absolutní frustrace. Prázdno. Bylo dvacet minut po zápase, z novinářské tribuny jsem shlížel na nekončící křepčení Turků. Bránil jsem se uvěřit tomu, co se stalo. Realita mi přišla neuvěřitelná, bláznivá. Ten pozdní večer 15. června 2008 na stadionu v Ženevě jsem zažil zřejmě největší sportovní tragédii české fotbalové reprezentace. Prsty v ní měl tým, kterému se Češi postaví ve středu v Hamburku. Ve stejné fázi turnaje…

Na ME se českým fotbalistům proti Turkům nedaří. Čeká je peklo, ale snad to vyjde, věří bývalí reprezentantiVideo: Sport.cz, UEFA

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje) - Z té vzpomínky mě v souvislosti se středečním zápasem docela mrazí. Podobností je totiž spousta. Evropský šampionát, stejný soupeř, poslední zápas ve skupině. I stejná důležitost. Porážka rovná se vyřazení. Což se tenkrát bohužel stalo.

Bylo hořké, kruté, bolavé. Nic mu totiž nenasvědčovalo. Koller a spol. směřovali za postupem, ještě v 74. minutě vedli 2:0. Měl jsem hotové známkování hráčů, pomalu jsem ho už posílal do redakce. Samé vysoké známky, od sedmičky výš (v tehdejším známkování byla nejlepší 10, nejhorší jednička). Brankář Petr Čech v něm měl osmičku.

Byl jsem stoprocentně přesvědčený, že je hotovo. Se mnou i všichni Češi na stadionu. Navíc ještě trefil tyčku Jan Polák. Vzápětí pak švédský sudí odpustil Turkům penaltu, když turecký obránce roztrhl kopačkou hlavu Polákovi.

S kolegou z redakce jsme se už těšili na čtvrtfinále. Jenže naše plány spálilo tříbrankové turecké peklo, na kterém se podílel velkou chybou brankář Petr Čech. Před vyrovnávací brankou neudržel lehký centr z pravé strany, balon spadl přímo k nohám kapitána Nihata Kahveciho - 2:2.

Jak se měnil výsledek v neprospěch českého týmu, musel jsem snižovat známky. Pamatuju si jako dneska, jak jsem v 89. minutě vzhlédl od notebooku na trávník. Kahveci právě přebíral přihrávku za českou obranu. Posunul si míč a z hranice šestnáctky obstřelil Čecha. Míč letěl nekonečně dlouho. Nakonec se odrazil od břevna a dopadl dvacet čísel za brankovou čáru…

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Turci byli v extázi, české ochozy i my, čeští novináři, jsme byli v šoku. Nezmohli jsme se na slovo, jen jsme na sebe s kolegy nevěřícně zírali a kroutili hlavami. Většina českých hráčů pak po závěrečném hvizdu popadala na trávník a na dlouhé minuty schovala hlavu do dlaní.

Do redakce jsem nakonec posílal hodnocení, ve kterém nejlepší známkou byla trojka. Čechovi jsem musel dát dokonce jedničku. Smutný hrdina vyšel hodinu po zápase z kabiny a zamířil k nám, novinářům. Ke všemu se Čech postavil čelem, vzal vyřazení na sebe. Za konec na Euru ale tehdy dávali čeští fanoušci „sodu“ především končícímu reprezentačnímu manažerovi Vlastimilu Košťálovi. Na kritiku tehdy odpověděl památnou větou: Mně ten míč z ruky nevypadl.

Dodnes mám v hlavě ten smutný obrázek ze Ženevy. Na jedné straně turecká euforie, na té české obrovská frustrace, deprese. Další tryznu s Turky už zažít nechci…

  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.