Hlavní obsah

Michal Kadlec: Němci vědí, jak se dělá Euro!

Michal Kadlec teprve před necelými šesti týdny ukončil svou fotbalovou kariéru, ale rozhodně nezahálí. Působí aktuálně jako expert pro Českou televizi na fotbalovém evropském šampionátu. Poprvé si tak zkouší, jaké je to být na velkém šampionátu na opačné straně pomyslné bariéry.

Foto: Jakub Kynčl

Bývalý český obránce Michal Kadlec v Německu

Článek

Jste jednou z prvních fotbalových tváří, kterou měli čeští fanoušci možnost v pátek v Českém domě v Hamburku vidět. A hned se jich tu s vámi nemálo fotilo. Jak zatím tento šampionát prožíváte?

Do Německa jsme s Českou televizí dorazili už před šampionátem, tak mi připadá, že už tu jsme vážně dlouho. Bydlíme vedle našeho nároďáku a čekáme, jak se to bude dále vyvíjet. Ale samozřejmě, zajímavé je, že to tu zažívám poprvé z té druhé strany. Mediální. Klobouk dolů.

Jak to myslíte?

Jako fotbalista je člověk zavřený na hotelu, soustředí se na svoje výkony a o všechno je postaráno. Teď to mám poprvé z druhé strany a není to nic jednoduchého. Je to hromada malých věcí, které si člověk neuvědomí. Neví, jak je těžká kamera, neuvědomí si, že se musí třeba tahat i světlo, je toho hodně. I na ten stadion se musí vyrazit daleko dřív a pokazit se může vážně cokoliv.

Českou fotbalovou reprezentaci slavnostně přijali na radnici v HamburkuVideo: Robert Neumann (Sport)

Baví vás to?

Je to zajímavá práce a jsem rád, že jsem dostal pozvání. Snažím se do toho vnést nějaký svůj pohled a porovnání s tím, co jsem zažil já na šampionátech.

Vraťme se na skok k tomu našemu prvnímu zápasu…

Tak ten probíhal tak, jak jsme to viděli všichni. Portugalci byli jasně lepší a byla to pro ně zasloužená výhra. Ale sám vím, jak je to ve fotbale. Někdy máte lepšího soupeře, nesáhnete si skoro na balon, nemáte nic, z ničeho dáte gól a pak můžete ještě ve finále uspět. Škoda jenom, že se to nepodařilo.

Teď nás čeká zcela odlišný soupeř, Gruzie. Co si od druhého klání našeho celku slibujete?

Očekávám diametrálně jiný český tým a jiný zápas. Že budeme víc na balonu a více tvořit. Nebudeme se jen bránit. Ale chci vidět více všeho, hlavně soubojovosti. Klukům se nedá upřít, že chtěli uspět, ale já to znám sám, jaké je to být celý zápas bez balonu. Máte bránit Vitinhu, ale prostě ho neubráníte, nejde to. Nebo Leão… víte, že chodí doleva, ale stejně ho nemáte, protože pracuje v obrovské rychlosti. Kdo to někdy hrál, ví, jak je to složité.

Foto: Jakub Kynčl

Bývalý český obránce Michal Kadlec v Německu

Jak je těžké se chytit po prohraném zápase?

My jsme tehdy taky prohráli 4:1 s Rusákama a všichni nás odepisovali. A tohle je jiný, protože Portugalci mají jinou kvalitu. Pak jsme ale vyhráli dva zápasy, udělali šest bodů a ještě postupovali z prvního místa. V tomhle turnaji je všechno možný. Zítra je to pro nás takové malé finále, takže já jen očekávám, že budou kluci makat a snažit se.

Jaký zápas se vám na šampionátu zatím líbil nejvíc?

Mně osobně hned ten první. Kdo mě zná, tak ví, že já jsem vlastně napůl Němec a hodně fandím Němcům. Líbí se mi ta jejich ofenzivní síla: Wirtz, Musiala, Havertz nebo Füllkrug… paráda! Pak se podívám na Kroose na balonu, se kterým jsem ještě hrál v Leverkusenu, je toho víc. A do toho Skoti. Pamatuju si, když jsme hráli s reprezentací na Hampton Parku a při hymně šla po člověku husina. Takže tenhle zápas pro mě byl atmosférou vážně top.

Ivan Hašek o Willym Sagnolovi: Velmi úspěšný trenér. Když jsem byl v Saint-Étienne, chtěli jsem, aby přišel do týmuVideo: Sport.cz, UEFA

Je Německo dobrý pořadatel Eura?

Jsem strašně rád, že se to koná tady v Německu! Pro českého fanouška je to blízko, je to v zemi, která fotbalem žije, má na to stadiony a ví, jak se to dělá. Nejde o nic uměle vytvořeného a ty lidi to baví.

A jen osobní tip na závěr: Jak dopadneme s Gruzií a jaký bude další osud našeho týmu?

Pevně věřím, že s Gruzií vyhrajeme a následně si to rozdáme s Turky. Vím, že jsme si to s nimi už několikrát rozdávali a zatím to moc neklaplo. Uvidíme, teď hlavně musíme vyhrát. Věřím, že na to máme.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Španělsko - Německo zítra 18 : 00
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.