Hlavní obsah

Měli jsme šest gólmanů, jásali Nizozemci. Turci se vztekali, vyrovnali český rekord

Smála se na něj prázdná brána. A střídající Zeki Celik se mohl stát spasitelem tureckého fotbalu. Jenže jeho střelu pět minut před koncem vykopl obránce Micky Van de Ven, který v sobotu uchránil nizozemskou výhru 2:1 i postup do semifinále Eura. „Dnes jsme měli v týmu šest brankářů,“ křenil se jeho spoluhráč a gólman Bart Verbruggen.

Sestřih zápasu Nizozemsko–TureckoVideo: Česká televize

Článek

Dramatický závěr posledního čtvrtfinále v Berlíně měl vlastně český podtext.

Nizozemci si zahrají semifinále poprvé od Eura 2004, což byl šampionát, na který Češi s něhou vzpomínají jako na ten nejpohlednější.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Nejúspěšnější v samostatné historii země představuje Euro 1996. Při pouti k nečekanému stříbru Češi posbírali rekordní počet karet – 19 žlutých a jednu červenou.

V sobotním emotivním nastavení ji francouzský sudí Turpin ukázal náhradníkovi Yildirimovi, který s dalšími kolegy teatrálně protestoval za postranní čárou. Zdržení a nekázeň, kterou Turci dorovnali rekord kontinentálních šampionátů.

Turci se vztekali na rozhodčí, ale spíš měli být naštvaní sami na sebe. V Berlíně prošustrovali vedení 1:0. Po slušné první půli se nechali zatlačit do vlastního vápna a Nizozemcům dovolili obrat.

V závěrečné čtvrthodince ale zase dostali do úzkých favorita, který má nejspíš nejkvalitnější obranu na turnaji. Jen považte – Dumfries a de Vrij z Interu Milán, van Dijk z Liverpoolu a Aké z Manchesteru City. Jen na lavičce zbývá místo na frajery jako de Ligt z Bayernu Mnichov nebo van de Ven z Tottenhamu.

Vytáhlý zadák se v Berlíně nakonec na hřišti objevil. A na postupu měl van de Ven velký podíl, když před koncem zblokoval Celikovu tutovku.

„Čekal jsem, že to bude zápas o jedné nebo dvou tutovkách, ale nakonec to bylo horší,“ vydechoval pro server Algemeen Dagblad gólman Verbruggen.

Práce měl o dost víc. V nastaveném čase reflexivně vyškrábl pokus Kilicsoye. S dorážkami mu pomáhali spoluhráči. Míč odklízeli do bezpečí nebo střely blokovali. „Brankáři to dá skvělý pocit. Každý blok se oslavoval skoro jako gól,“ dodávala nizozemská jednička.

Po dvou nezáživných čtvrtfinálových duelech Francie s Portugalskem a Angličanů se Švýcary zase Euro pobavilo. „Jsme v semifinále a to nikdo nečekal,“ líčil nizozemský kouč Ronald Koeman.

V něm jeho tým vyzve ve středu Angličany, kteří se v Německu trápí, ale dál a dál postupují. „Je vidět, že ostatní země se potýkají s problémy. Uznávám, že jsme ještě v play off nenarazili na nejsilnější týmy, ale je to velký kompliment pro nás,“ usoudil Koeman a po postupu plánoval: „Teď přijde sklenka červeného vína.“

Oranžový mejdan na Euru pokračuje.

Semifinálový a finálový program

Na fotbalovém mistrovství Evropy je po dnešku jasno o semifinálových dvojicích. O postup do finále se nejprve v úterý od 21:00 v Mnichově utkají Španělsko s Francií, která na turnaji v pěti zápasech nevstřelila gól ze hry. O den později začne v Dortmundu ve stejný čas utkání Anglie s Nizozemskem.

Semifinále:

9. července: 21:00 Španělsko–Francie (Mnichov),

10. července: 21:00 Anglie–Nizozemsko (Dortmund).

Finále:

14. července: 21:00 vítěz SF1 – vítěz SF2 (Berlín).