Hlavní obsah

Měl gól Nizozemců platit? Podle pravidel nikoliv. Fotbal ale trpí

Měl to být šlágr kola na fotbalovém mistrovství Evropy. Nakonec se ale diváci u televizních obrazovek góly nebavili. Střetnutí mezi Francií a Nizozemskem skončilo bezbrankovou remízou. „Les Bleus“ pálili bez Mbappého šanci za šancí a „Oranjes“ nebyla uznána branka Simonse kvůli spornému ofsajdovému postavení. Trenér Ronald Koeman tohle rozhodnutí příliš nechápal.

Sestřih zápasu Nizozemsko–FrancieVideo: Česká televize

Článek

Spokojenost panuje na obou stranách. Bod pomůže oběma celkům k postupu ze skupiny. Od zřejmě jednoho z nejočekávanějších duelů celé skupinové fáze na Euru se však čekalo víc.

Nejdiskutovanějším momentem zápasu byla neuznaná nizozemská branka Xaviho Simonse. Ten se dostal k odraženému míči na vápně a střelu přesně utáhl k pravé tyči francouzské brány.

Byť by se Maignan natahoval za míčem zbytečně, kvůli ofsajdovému postavení Dumfriese stejně gól nebyl uznán. Podle pravidel rozhodli sudí samozřejmě správně. Neubližuje to ale fotbalu jako takovému?

Rozhodnutí příliš nechápal ani trenér „poškozených“ Holanďanů Ronald Koeman, který se také pozastavil nad dobou, která k samotnému verdiktu vedla: „Myslím si, že pozice Dumfriese opravdu byla ofsajdová, ale brankáře nijak nerušil. Spíše mě ale štve, že rozhodčí potřebovali pět minut na to, aby to zkontrolovali. To nechápu…“

Na straně Nizozemska však nakonec panuje se získaným bodem spokojenost. „Nebral bych to jako výhru. Vždy chceme získat tři body a dávat góly. Neměli jsme ale tolik šancí a myslím si, že Francie je s remízou relativně spokojená, stejně jako my,“ řekl Koeman.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

S bodem se spokojila i druhá strana, což uznal francouzský záložník Kingsley Coman: „Bohužel jsme nedokázali proměnit naše šance. Jsme ale rádi, že jsme získali bod. Soupeři se podařilo nás dostat pod tlak.“

Jak naznačoval ofenzivní hráč, Francie se netrefila mezi tři tyče, ale v zápase byla aktivnější a hned několikrát mohla rozhodnout. Podobně jako v zápase s Rakouskem je však trápila produktivita. „Byl to zápas s vysokou intenzitou. Jsem spokojený s tím, co moji kluci předvedli, ale zklamala mě naše nedostatečná efektivita. Šancí bylo dost,“ podotkl Didier Deschamps.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.