Hlavní obsah

Megasmolař Kane na dosah první trofeji. Každý rok to zkouším zlomit, přiznal

Když k němu přilétl dotaz, zdali by premiérovou týmovou trofej v kariéře vyměnil za všechna předchozí individuální ocenění, neváhal s odpovědí ani vteřinku. „Stoprocentně,“ reagoval bez dlouhého přemýšlení. Anglický fotbalista Harry Kane je bezesporu skvělý útočník. Možná nejlepší, který ještě v životě neslavil jediný kolektivní úspěch. Před finále Eura proti Španělsku je vzepřít se osudu.

Sestřih zápasu Nizozemsko–AnglieVideo: Česká televize

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje)  Při vyprávění o své titulové mizérii hodně přemýšlel, co poví. Samozřejmě asi desetkrát zmínil, že touží po blyštivém poháru hlavně kvůli skvělým spoluhráčům. Fanouškům. Parťákům z realizačního týmu. Ale bylo evidentní, že hraje i o svoji pověst supersmolaře. A že si to moc dobře uvědomuje.

„Výhra by byl nejlepší pocit, co může profesionální fotbalista zažít. Historický moment. Pro Anglii i pro mě,“ vykládal Kane.

Statistici mu napočítali přes čtyři stovky vstřelených gólů. Osm korun pro krále střelců v rozličných soutěžích, od anglické Premier League přes mistrovství světa i Ligu mistrů. Jenže týmově je to bída. Čistá nula.

Když Kane ještě kopal v Tottenhamu, s klubem prohrál tři různá finále a jednou skončil v lize druhý. Před rokem se přesunul do Bayernu, který vlivem snové sezony Leverkusenu poprvé po dvanácti letech nezískal jedinou trofej. A s reprezentací? Tři roky zpět bojoval o zlato na Euru, v penaltovém rozstřelu proti Itálii se nemýlil. Jenže selhali spoluhráči.

„Strašně těžko se to kousalo, podobné momenty těžko vymažete z paměti,“ přemítal Kane.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Abychom byli korektní, je třeba uznat, že třicetiletý bomber vlastně na kontě jeden „úspěch“ má. V uvozovkách. S Tottenhamem v roce 2019 vyhrál Audi Cup, nepříliš prestižní turnaj v rámci letní přípravy. Který se navíc do oficiálních statistik nepočítá. Asi uznáte, že to je na poměry takového borce bída.

„Není to žádné tajemství. Vím o tom. Rok co rok jsem odhodlaný to změnit,“ přiznal kapitán anglického výběru.

Teď mu k tomu chybí jediný zápas. Stačí zvládnout poslední krok. Finále.

„Můžu se do zapsat historie země. Jsem hrdý na to, že jsem Angličan. Chci vyhrát, celému národu zajistit výjimečnou noc,“ zasnil se Kane.

Na minulém Euru se mu to nepodařilo. Tak brzkou možnost na složení reparátu ale asi ani sám nečekal. „Moc mě těší, že jsme se do finále dostali podruhé za sebou. Bude to obtížné, ale tentokrát to zkusíme dotáhnout do konce,“ věří Kane.

Kromě šikovných Španělů, kteří do vyvrcholení turnaje došli naprosto suverénně, tak bude bojovat i s osudem.