Hlavní obsah

Mbappé zuří: Katastrofa! Nemůžeme nechat zemi v rukou těchto lidí

Aktualizováno

V pátek večer ho s Francií čeká čtvrtfinále Eura proti Portugalsku, hvězdný útočník Kylian Mbappé je ale myšlenkami ve své vlasti. Je zděšený výsledky prvního kola předčasných parlamentních voleb, ve kterém jasně zvítězila krajní pravice. „Pojďte volit ve druhém kole, nemůžeme nechat naši zemi v rukou těchto lidí,“ prohlásil Mbappé krátce před střetem s Ronaldem a spol.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Francouz Kylian Mbappé během duelu s Polskem.

Článek

Proti krajní pravici agitoval už před začátkem Eura. „Chci promluvit k celému francouzskému lidu, ale také k mládeži – jsme generace, která může něco změnit. Vidíme, že extrémy klepou na dveře moci, a máme příležitost utvářet budoucnost naší země,“ pravil tehdy Mbappé.

Jeho věty ale nezabraly. První kolo, které se uskutečnilo 30. června, mělo jednoznačný průběh. Zvítězila v něm strana Marine Le Penové. Na toto konto se Mbappé pokusil vyburcovat voliče znovu.

„Viděli jsme výsledky, jsou katastrofické. Doufáme, že se to změní, že se všichni mobilizují. Víc než kdy jindy je potřeba jít volit. Je to naléhavé,“ řekl Mbappé. Druhé kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii proběhne v neděli 7. července.

Proti agitaci hlavní hvězdy francouzské reprezentace se ozývají mnozí politici, podle nich jde o zneužívání národního týmu k nátlaku na voliče. Francouzská fotbalová federace toto odmítá, podle ní mohou hráči vyjadřovat svobodně své názory.