Hlavní obsah

Zdrcující rána pro trenéra Nizozemců před Eurem. Jeho manželce se vrátila rakovina

S těžkou životní situací se před startem fotbalového Eura musí vypořádávat trenér nizozemské reprezentace Ronald Koeman. Jeho manželce Bartině se vrátila rakovina prsu. Přesto ji ani nenapadlo, aby svého muže přemlouvala k tomu, aby zůstal doma.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Trenér nizozemské reprezentace Ronald Koeman.

Článek

„Máme vše pod kontrolou a doufáme, že se vše vrátí do pořádku. Zůstáváme pozitivní,“ sdělil 61letý trenér o nemoci své o dva roky starší partnerky.

Krutá diagnóza se objevila v době, kdy se nizozemská reprezentace chystala na evropský šampionát. Koemanová už v minulosti zákeřnou nemoc porazila. „Poprvé jsem ji měla v roce 2010. Podstoupila jsem operace, chemoterapie a radioterapie. Vyléčila jsem se,“ popisuje.

Jenže to nebylo vše. V roce 2018 se ukázalo, že má nádor v páteři. Od té doby musí každé tři až čtyři týdny docházet do onkologického centra v Amsterdamu na léčení.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

I přes všechny okolnosti ale pár údajně ani nenapadlo, že by bývalý hráč Barcelony, Ajaxu či Feyenoordu opustil národní tým. „Sama ho v jeho práci plně podporuji,“ říká manželka. „Chci být v tomto ohledu otevřená, protože doufám, že bych mohla pomoci jiným ženám s podobnými problémy. Jsem silná žena a dokážu to zvládnout,“ dodává.

Sám někdejší kouč Barcelony, Alkmaaru nebo Feyenoordu si prošel velkými zdravotními obtíženi. V roce 2020 mu lékaři kvůli šíření koronaviru odložili prohlídku, načež ho postihly srdeční problémy. Musel na operaci, která dopadla úspěšně.

Teď má před sebou trenérskou výzvu v podobě úspěchu na Euru. Oranjes vstoupí do turnaje v neděli duelem s Polskem, ve skupině pak narazí ještě na Francii a Rakousko. „Doufám, že se staneme evropskými šampiony. Ronald svou práci miluje. Po profesní stránce je to cvok,“ přeje si Bartina.