Hlavní obsah

Hvězda zaskočila Španělsko: Po Euru asi skončím. Trenér reaguje

Řešit před semifinále fotbalového Eura výhradně souboj s Francií, který proběhne na trávníku mnichovské Allianz Areny? A vyhnout se dramatu? Ne, to není španělská nátura. Ale ono když vám kapitán den před zápasem řekne, že hodlá s reprezentací seknout, těžko to lze přejít. „Vážně uvažuji o konci. V naší zemi nikdo nikoho nerespektuje,“ pravil Álvaro Morata pro deník El Mundo. Kouč Luis de La Fuente brzy přispěchal se slovy podpory.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Španělský kapitán Alvaro Morata objímá střelce Daniho Olma

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje)  Trenér španělského nároďáku se za muže s páskou bil jako lev. V hlase i tváři bylo znát, že mu komplikovaná situace okolo Moraty není lhostejná. Jednatřicetiletý útočník totiž i přes španělskou suverénní jízdu turnajem není u veřejnosti dvakrát oblíben.

„Víte, jaký s ním mám vztah. Naprosto souhlasím s jeho slovy. Je nefér, jak se k němu lidé chovají. Vždyť je to náš kapitán!“ soptil de La Fuente. „Nečtu, co se o něm kde píše. Ale když se ke mně dostane, že jde o negativní věci, tak s nimi automaticky nesouhlasím. Álvaro jde příkladem na hřišti i mimo něj. Vždycky při něm budu stát,“ dodal 63letý kouč.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Což o to, o vůdčích schopnostech Moraty lze pochybovat těžko. Vždyť po úspěšném čtvrtfinále s Němci si šel dobrovolně zatrénovat s náhradníky. Ačkoliv hráči ze základu dostali volno. „Chtěl jsem ukázat, že jsou pro nás důležití. I když si třeba zatím tolik nezahráli. V dalších zápasech může přijít velká chvíle pro kteréhokoliv z nich,“ vysvětloval Morata.

Ani o střeleckých schopnostech kapitána španělského nároďáku nelze příliš polemizovat. V uplynulé sezoně nastřílel za Atlético Madrid 21 branek, v součtu celé kariéry se přehoupl přes dvoustovku. Jenže na Euru mu to tolik nelepí. Sice se trefil v prvním, skupinovém duelu s Chorvaty, ale pak gólový apetit zmizel neznámo kam. Pro útočníka číslo jedna v tak ofenzivně nabitém výběru je jeden přesný zásah za pět duelů prostě málo.

I proto se na Moratu snáší kritika veřejnosti. A proto asi začal přemýšlet o konci v reprezentaci. Jak to ale vidí kabina?

„Teď se určitě soustředí na důležitý zápas, který nás čeká. Pak je na něm, jak se rozhodne. Proti Francii ukáže vše, co v něm je,“ doufá záložník Rodri.

Španělům by se to setsakramentsky hodilo. Stejně tak Moratovi. Zavřená ústa kritiků totiž nejen fotbalistům chutnají opravdu sladce.