Hlavní obsah

Růžové vlasy na Euru? Mělo by se to zakázat, volá legenda

Kromě rozjímání nad příčinami, proč němečtí fotbalisté skončili po prohře se Španělskem na domácím Euru už ve čtvrtfinále, se řeší i výrok bývalého gólmana Jense Lehmanna. Legendě reprezentace nebo Arsenalu se jemně řečeno nepozdává, že si záložník Robert Andrich nabarvil vlasy narůžovo.

Sestřih zápasu Španělsko–Německo.Video: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Nejdřív je měl blond, teď růžové. Co se nám snaží ukázat? Má snad nějaké osobnostní problémy, že musí takhle vyčnívat?“ rozpovídal se 54letý někdejší německý brankář, jenž má ve své sbírce stříbro z MS 2002 a bronz z MS 2006, další stříbro z ME 2008 nebo titul se Schalke z Poháru UEFA v sezoně 1996/1997.

Velkou stopu zanechal také v Arsenalu nebo v Borussii Dortmund. Pro německý WELT se kromě hodnocení nepovedeného čtvrtfinále, které rozhodl až ve 119. minutě španělský záložník Mikel Merino, dostal i k tématu nového vzhledu 29letého středního záložníka Leverkusenu.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Německý záložník Robert Andrich v utkání čtvrtfinále Eura proti Španělsku.

„Jako spoluhráči by mi to přišlo hodně divné. Možná se cítí jako žena. V dnešní době musí být člověk velmi opatrný a tolerantní. V kontextu národního týmu, který je elitou, si myslím, že něco je v určitém okamžiku už moc,“ pokračoval Lehmann. Také si myslí, že ani trenérovi Julianu Nagelsmannovi to nepřijde vhodné.

Německý kouč však otázku kolem netradičního účesu smetl ze stolu. „Každý má vlastní vlasy a upravuje si je po svém. Mě tyhle kadeřnické záležitosti nezajímají. Jediné, co posuzuju, je, jestli se Robertovi na hřišti daří, nebo ne. To je všechno,“ konstatoval Nageslmann.

Andrich nebyl rozhodně jediným, kdo si pohrával s barvami svých vlasů. Takový rumunský obránce Andrei Ratiu zase zaujal modrým přelivem.

Lehmann dokonce navrhuje, aby UEFA proti podobným „experimentům“ zakročila. Prý jen nahrávají velkému nedorozumění.

„Co když má soupeř nebo alespoň gólman růžový dres? Růžová je extrémně jasná, na hřišti vás úplně dráždí. Očekávám, že barvu vlasů, jako má Andrich, zakáže. Protože to může vést ke zmatku,“ zamýšlí se Lehmann.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Německý záložník Robert Andrich (v bílém) v osmifinále Eura proti Dánsku.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.