Hlavní obsah

Legenda Anglie kritizovala Španěla: S ním Euro nevyhrají. Po titulu se dočkala výsměchu

Má za sebou vskutku skvělý evropský šampionát. Španělský fotbalista Marc Cucurella výrazně pomohl k historicky čtvrtému titulu své země, finálový triumf proti Anglii ozdobil vítěznou asistencí. Bylo ho plné hřiště. A s blyštivou zlatou medailí na krku se ještě stihl přes sociální sítě vysmát pochybovači Garymu Nevillovi, který se do něj před turnajem ostře obul.

Sestřih zápasu Španělsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje) - Celá záležitost je ještě pikantnější s ohlédnutím na fakt, že 49letý Neville je Angličan. Po konci aktivní kariéry se živí jako televizní expert. Díky tomu si mohl zahrát na britskou Babu Vangu a své role využít k predikci, která se vrátila jako bumerang.

„Obraně Španělů něco chybí. Jsou tam věci, kvůli kterým máte pocit, že Euro vyhrát nemohou. Jako třeba Cucurella na levém beku,“ nebral si servítky Neville.

O sedm zápasů a jeden titul pro mistra Evropy později Cucurella reagoval. „Gary, tak jsme to vyhráli. Díky za podporu,“ vyťukal na svůj instagramový profil vlasatý obránce, a přidal smajlíka, posílajícího pusinku.

Nebyl na to sám. Cucurellu podpořila i jeho partnerka Claudia. K fotce svého životního parťáka, který s nadšením zvedá nad hlavu trofej, připsala: „Tak co, Gary, jaký byl tvůj večer?“

Aby toho nebylo málo, z bývalého anglického reprezentanta si střílí i mnozí fanoušci. Svými slovy si na záda nakreslil terč, do nějž se zatraceně snadno trefuje.

Jako Nevillova obhajoba může sloužit, že nad Cucurellovým místem v elitní jedenáctce nepochyboval sám. Vždyť ve španělské nominaci byl i démon Alex Grimaldo, opora komety z Leverkusenu. Jenže ta raději plní roli wingbeka před tříčlennou defenzivou. Pro čtyřku vzadu, již preferuje kouč Luis de la Fuente, se levonohý obránce z Chelsea hodil více.

Od počátku turnaje tak předváděl spolehlivé výkony. Neúnavně piloval lajnu, poctivě neutralizoval útočné hvězdy soupeře. A to i v mnichovském semifinále proti Francii, kde na něj bučela polovina stadionu. V předchozí fázi turnaje totiž namíchl domácí Němce, kterých na zápas dorazilo slušné kvantum, neodpískanou rukou ve vápně a následným vyjádřením pro média.

Finále, během něhož se obdobných negativních reakcí tribun také dočkal, Cucurella vyšperkoval asistencí u vítězného gólu Mikela Oyarzabala. Do parádního stříleného centru z levé strany stačilo jen nastavit nohu.

Neville se obul do borce, který v boji o zlato popravil jeho Anglii. Anglii, s níž Neville během aktivní kariéry vůbec nic nevyhrál. Narozdíl od Cucurelly, jemuž titul mistra Evropy už do konce života nikdo nevezme.

Občas se vyplatí mlčet.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.