Hlavní obsah

Kyliane, prober se! Největší hvězda turnaje nevidí přes masku a tápe

V pětadvaceti letech by měl být na vrcholu sil. Na papíře to nevypadá zle, vždyť je s Francií v semifinále fotbalového Eura. Jenže když se jmenujete Kylian Mbappé, čeká se od vás víc než jen jeden gól z penalty. Francouzská superstar se jinak do statistik turnaje nezapsala. A celá země doufá, že se v klíčovém duelu se Španěly probere. „Bezmezně mu věříme,“ tvrdil záložník Adrien Rabiot.

Sestřih zápasu Portugalsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje)  Mbappé sem, Mbappé tam. Rychlonohý útočník je pro veřejnost stále hlavním francouzským tématem. Herně to ale zatím neštymuje. Zakončení, která v dresu Paris Saint-Germain bezostyšně posílá za háčky, mu na Euru nelétají tak, jak jsme zvyklí. Jednou se střele do cesty postaví obětavý obránce. Jindy balon brankový prostor úplně mine.

Mbappé, tyran obran, má zatím na šampionátu v Německu volno. Ve čtvrtfinále proti Portugalcům, které země galského kohouta po penaltách zvládla, si dokonce po první polovině prodloužení řekl o střídání. Ač platí za velmi obstojného exekutora pokutových kopů.

„Fyzicky není tam, kde by chtěl být. Ale hrát proti Španělům bude, to si pište,“ avizoval předem kouč Didier Deschamps.

Kapitána francouzského výběru omezuje i maska, kterou musí nosit kvůli zlomenině nosu z turnajového prologu s Rakouskem. „Je to pro něj něco nového, zvyká si. Může to trvat několik týdnů, možná měsíců. Zdravotní stav se mu každým dnem lepší, ale má omezené zorné pole,“ vysvětloval kouč Francie.

Soupeř ze Španělska se zatím nepříliš oslnivými výkony hvězdy nemůže nechat ukolébat. Moc dobře si uvědomuje, že spící kolos se může kdykoliv probrat.

„Je nepředvídatelný. Možná hraje na padesáti procentech své normální výkonnosti, ale to je stejně sto procent jiných hráčů. Navíc může kdykoliv rozhodnout zápas. Je to génius,“ smekl kouč Luis de La Fuente.

„Mbappé? Rozdílový hráč. Dokáže udeřit kdykoliv, je neustálou hrozbou. I když třeba není v top formě,“ tuší španělský záložník Rodri.

„Víme, že ho potřebujeme, abychom se dostali do finále,“ uctivě prohlásil Mbappého parťák Rabiot.

Má recht. Francie sice na šampionátu nedala ještě ani jeden gól ze hry, pod dvěma z celkového počtu (3) je ale stejně podepsán Mbappé. Proti Rakušanům si jeho centr srazil do vlastní brány Maxmillian Wöber, Polákům dal francouzský kapitán gól z penalty.

I tak ale všichni vědí, že má na víc. A také vědí, že udělá vše pro to, aby to v semifinále ukázal.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.