Hlavní obsah

Kuchtovi sudí sebral gól. Nespravedlnost, zní od zahraničních expertů

Mohl to být příběh, na který by vzpomínaly generace. Česká fotbalová reprezentace se v klíčovém duelu o postup do osmifinále Eura proti Turecku hnala za vedoucím gólem. Ač hrála v oslabení. Jenže vytoužená trefa žolíka Jana Kuchty neplatila, neboť sudí István Kovács těsně před ní zapískal proti české brance. Situaci tak nemohlo zkoumat ani video. „Strašně nespravedlivé,“ zlobil se bývalý špičkový gólman Shaka Hislop, jenž momentálně pracuje jako expert pro ESPN.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Článek

Kuchta se deset minut před koncem ještě za nerozhodného stavu procpal do zakončení přes tři turecké obránce, kteří v jeho blízkosti popadali jako hrušky. Jakmile se ocitl v gólovce, arbitr Kovács foukl do píšťalky. Přesné zakončení českého forvarda tak bylo již zbytečné. V době, kdy je trend nechat dohrát i zdánlivě jasné ofsajdy, se to zdálo jako nepříliš citlivé rozhodnutí.

„Tohle byl klíčový okamžik zápasu. Rozhodčí zapískal moc brzy. Jestli to byl faul? Žádný jsem neviděl. Spíše mi přišlo, že se proti pravidlům provinili turečtí obránci. Bylo to nefér a Češi kvůli tomu vypadli,“ domnívá se Hislop, jenž dlouhých jedenáct let působil v anglické Premier League.

Rozhodčí k tomu trošku přispěl na jednu stranu. Barákův první faul nebyl na žlutou, říká Matěj Kovář.Video: Sport.cz

To ale nebyl jediný přešlap Kovácse. Vypjatý duel se mu kompletně vymkl z rukou. Udělil celkem dvacet karet, osmnáct žlutých a dvě červené. Takový mariáš se ještě v žádném zápase v historii Eura nehrál.

„Vůbec ten zápas nezvládl. Měl jsem pocit, že dal žlutou snad úplně každému na hřišti i na lavičce,“ divil se někdejší anglický reprezentant Paul Robinson.

Sudí Kovács rozesmutnil český tým i po dvaceti minutách hry, kdy poslal pod sprchy záložníka Antonína Baráka. Protesty proti tomuto verdiktu by ale nebyly na místě. „Správné karty, správná červená. Ovlivnilo to celý zápas,“ měl jasno Karel Poborský ve studiu České televize.

Vyloučení se nemuselo vyhnout ani tureckému soupeři. Mladík Kenan Yildiz ve 37. minutě sešlápl Robina Hranáče a viděl žlutou. „Při nastavených pravidlech v české lize by tohle určitě bylo na červenou,“ řekl spolukomentátor ČT Luděk Zelenka. O pár desítek sekund později tentýž hráč ve výskoku loktem zasáhl do obličeje Vladimíra Coufala. „To je žlutá, to se na mě nemůže nikdo zlobit, a to nechci mít nasazené české brýle,“ pravil Zelenkův parťák Jaromír Bosák.

Minimálně dvakrát se tak čeští fotbalisté cítili poškozeni. „Křivda tam je. Turci mohli dostat červenou taky,“ domníval se kapitán Tomáš Souček těsně po závěrečném hvizdu.

Do poslední minuty jsme jim dýchali na záda a chtěli to zvládnout. Teď si dám od fotbalu velkou pauzu, říká Tomáš Souček.Video: Sport.cz

A to ještě neměl čas konspirovat a zjistit zvláštní pozadí celého duelu. Rumunský sudí István Kovács má díky otcově původu i maďarské občanství. Narodil se jen pár kilometrů od hranic s Maďarskem.

Maďary mohla udržet ve hře o postup česká prohra, nakonec beztak z turnaje vyletěli kvůli nečekanému vítězství Gruzie nad Portugalskem. V ústech řady příznivců českého nároďáku i jeho hráčů ale zřejmě zůstane hořká pachuť. Pachuť, spjatá se jménem Istvána Kovácse.

Oznámkujte působení českého týmu na Euru. (hodnoťte jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)
1
1,8 %
2
1,6 %
3
9,5 %
4
21,8 %
5
65,3 %
Celkem hlasovalo 48620 čtenářů.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.