Hlavní obsah

Kritizovaná oslava hrdiny Turků má politickou dohru

Aktualizováno

Oslava obránce Meriha Demirala po vstřelené brance v osmifinále fotbalového mistrovství Evropy má politickou dohru mezi Tureckem a Německem, které probíhající Euro pořádá. Mezitím, co UEFA vyšetřuje hráče interně a hrozí mu disciplinární trest, se pustili do sebe ministři obou zemí. Vysvětlovat vše museli také velvyslanci.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Turecký obránce Merih Demiral při zápase Eura

Článek

Demiral oslavil trefu proti Rakousku gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci. Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

Aféra brzy nabrala politický spád. Nejprve se s kritikou do hráče pustila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

„Symboly tureckých pravicových extremistů nemají na našich stadionech místo. Zneužívání mistrovství Evropy ve fotbale jako platformy pro rasismus je naprosto nepřijatelné. Očekáváme, že UEFA případ vyšetří a zváží sankce,“ napsala na sociální síti X.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat ani na druhé straně. Turecký ministr spravedlnosti Yilmaz Tunc se pustil do Faeserové.

„Bylo by dobré, aby se paní ministryně podívala na rasismus, diskriminaci a islamofobii, které se šíří jako jedovatý břečťan v jejich vlastní zemi,“ řekl ostře. Turecký ministr také označil řízení UEFA proti Demiralovi jako „čistě namířené proti Turecku“.

Turecké ministerstvo zahraničí si navíc mělo v Ankaře předvolat německého velvyslance, aby protestovalo proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Faeserové. Německá strana v reakci na toto pozvání si předvolala v Berlíně taktéž velvyslance Turecka.

Kvůli zmíněné kauze se na čtvrtfinálové střetnutí Turecka s Nizozemskem chystá osobně i prezident Recep Tayyip Erdogan, který měl dát zápasu přednost před naplánovanou účastí na summitu Organizace turkických států v Ázerbájdžánu.

Související témata:
Německý spolkový sněm (Bundestag)
  2 : 1 Nizozemsko - Turecko 2 : 1 dohráno
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
  1 : 1 pk Anglie - Švýcarsko 1 : 1 pk   dohráno
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.