Hlavní obsah

Kosovský novinář provokoval fanoušky, UEFA ho potrestala

Evropský šampionát nenabízí jen fotbalovou nadílku, nouze v Německu není ani o kontroverzní momenty. O jeden z nich se postaral kosovský novinář Arlind Sadiku, který si neodpustil provokaci směrem k srbským fanouškům v utkání s Anglií. Doplatil na to odebráním akreditace a na Euru v roli reportéra skončil.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Kosovský novinář provokoval srbské fanoušky při zápase s Anglií. Ukazoval symbol tzv. velké Albánie.

Článek

UEFA novináře potrestala za to, že směrem k srbským fanouškům během živého vstupu rukama ukázal symbol dvouhlavého orla. Sadiku gestem reagoval na skandování Srbů, kteří si v duelu s Albionem zase neodpustili provokativní pokřik „Kosovo je Srbija“. V překladu Kosovo je Srbsko.

Poté, co kosovský novinář zmiňované gesto udělal, na něj létaly z tribuny nejrůznější předměty, ale žádný ho naštěstí pro něj netrefil. UEFA poté zahájila vyšetřování a podle kosovských médií dostal Sadiku stopku.

Novinář se k celé situaci vyjádřil na svém instagramovém účtu, kde mimochodem na fotografii opět zopakoval již zmiňovaný symbol. „Nikoho jsem neprovokoval. Jsem prostě hrdý na symbol, který nás reprezentuje jako Albánce. Nebojím se to prohlásit, i kdyby se celý svět stavěl na hlavu,“ vysvětloval Sadiku.

Stejné gesto v historii několikrát ukazovali i fotbalisté Granit Xhaka či Xherdan Shaqiri, kteří sice reprezentují na šampionátu Švýcarsko, mají ale albánské předky.

Srbsko oblast Kosova, z drtivé většiny tvořené Albánci, považuje za své svrchované území. Oba národy pojí krvavá historie. Během čtvrtečního dne bude znám i verdikt, který vyřkne UEFA ohledně politických provokací srbských fanoušků.

  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.