Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Gracias, España. Vyhrál fotbal

Laici i fanatici, všichni se toho báli. Případné finále letošního Eura mezi Francií a Anglií by nebylo zlatým hřebem turnaje, nýbrž jeho přesným opakem. Scénář, v němž by se o zlato porvaly dva hvězdami nabité, ale o to mdlejší mančafty se naštěstí nenaplnil. Francouzi v semifinále nestačili na Španěly, kteří zatím naopak platí za ozdobu šampionátu. Takže: Gracias, España!

Foto: Hassan Ammar, Sport.cz

Španělé se radují z postupu do finále Eura.

Článek

Na jedné straně jedenáct vstřelených branek, na druhé tři góly, ale ani jeden ze hry. Na jedné straně sázka na výsostnou ofenzivu, na druhé obranný pragmatismus. Bitva Španělů s Francouzi se pro fanouška pohledné kopané rovnala odvěkému souboji dobra se zlem.

Zvítězilo dobro. To nejčistší.

Španělsko už dávno nepřipomíná házenkáře svoji neustálou, uspávací tiki-takou. Když vidíte borce v sytě červených dresech na míči, nepřepadává vás chuť dát si dvacet. Ano, stále jsou schopní kombinovat. Výsostně. Ale kouč Luis de la Fuente zároveň svým svěřencům dopřává volnost. Ať kopou do balonu, jak jim zobák, respektive nohy narostly.

I proto Evropu uhranula ostrá křídla Nico Williams s Laminem Yamalem. Neustálého sklepávání míče na krajní beky se od nich nedočkáte. Překvapivá řešení obyčejných situací jsou jejich přirozeností. A tak by to přece u krajních hráčů mělo být. Žádný strach přijít o míč, žádná snaha hlavně neudělat chybu. Tihle borci na trend poslední doby nenaskočili.

Právě díky tomu je teď šestnáctiletý Yamal za hvězdu. Myslíte si snad, že podle stále populárnějšího modelu xG (očekávaných gólů) byl jeho nakonec veleúspěšný pokus o obstřel dobrý nápad? Ani náhodou, z takové dálky se fotbalista trefí jednou z padesáti střel. Všichni statistici by Yamalovi radili, aby raději udržel míč jednoduchou přihrávkou vzad, případně na křídlo.

Jenže lidé nemilují fotbal proto, že je ohromuje správné chování jednotlivců podle excelovských tabulek. Nesledují ho, aby koukali na obránce, jak si několik minut v kuse vyměňují míč s brankářem (zdravíme do Anglie). Ani aby kroutili hlavou, když střední záložník místo pokusu o riskantní předfinálku obrátí kormidlo a vrátí balon stoperovi (zdravíme do Portugalska). Chtějí vidět magii. A chtějí jí hodně.

Španělé jako jedni z mála na poptávku reagovali tím nejlepším způsobem. A to nejen zmíněná dvojice mladých křídel, ač na ní se daný proces ilustruje asi nejjednodušeji. Samozřejmě, tým pilně pracuje na taktice, bez toho by v moderním fotbale najisto vyhořel. Ale bez potlačování přirozenosti jednotlivých hráčů.

To přesně dnešní kopané občas chybí.

Španělé se dostali do finále právě tím, že vzniklou díru na trhu zacelují.

Gracias, España. Vyhrál fotbal.