Hlavní obsah

Kolaps, katastrofa, byli úplně mimo. Italové to schytávají za konec na Euru

Po prohře v osmifinále Eura 0:2 se Švýcarskem to Italové schytávají. Média kritizují výkon a předvedenou hru nejen v sobotním duelu, ale také na celém turnaji. Pod velký tlak se dostávají všichni včetně trenéra Luciana Spallettiho.

Sestřih zápasu Švýcarsko–ItálieVideo: Česká televize

Článek

Už ze skupiny prošli úřadující mistři Evropy jen díky gólu v samotném závěru duelu s Chorvatskem. Před vyřazovací fází byli fanoušci v očekávání, zda se matný herní projev fotbalové velmoci změní. Nikoliv. Švýcaři byli jednoznačně lepší a zaslouženě postoupili do čtvrtfinále.

„Itálie ztrácí tvář! Výsledkem je neúprosné pískání při opouštění hřiště. Po postupu s obtížemi a štěstím Spalletti doufal, že osmifinále může být zlomové. Jenže byl to jen další kolaps. Z fyzického, taktického i psychologického hlediska. Azzurri byli úplně mimo. Počínaje trenérem, o jehož budoucnosti je legitimní začít debatovat. Na proaktivní fotbal, který chtěl hrát, vůbec nedošlo,“ kritizuje deník La Gezzetta dello Sport.

Jenže takových názorů je plný internet. Obhájci zlata vystřelili jen jednou na bránu. Očekávaný tlak za negativního skóre nepřišel.

„Italská katastrofa, Švýcarsko dominovalo. Končí to tím nejhorším možným způsobem. Itálie byla snad nejhorší v historii velké mezinárodní akce. Pomalá a liknavá, proti Švýcarsku byla odevzdaná už na začátku utkání,“ píše web Tuttosport.

A dál? „Nekoukatelné. Azzurri vypadli z mistrovství Evropy po hrozném zápase,“ píše La Republicca.

La Gezzetta dello Sport se vrací k utkání se Španělskem, které Itálie herně vůbec nezvládla: „Je to jako vidět tento zápas znovu, jenže není to kvalita La Roja, ale Švýcarsko, což nejsou žádní Marťané. Naši byli nepřesní, ustrašení, bez nápadů a bez nacvičených schémat.“

Novináři z deníku Corriere della Sera pak uvádí: „Strašnou Itálii na mistrovství Evropy převálcovalo i Švýcarsko. Pod trenérem, který je jen řekou slov, byl tým bez technického, taktického i morálního nastavení. Celkové selhání.“

V Corriere della Sera byli ve svém hodnocení nakonec docela mírní. Na stupnici od 1 do 10, kdy vyšší číslo znamená lepší známku, dostal nejnižší trojku kouč Spalletti. Sedmičku si pak vysloužil kapitán a brankář Gianluigi Donnarumma. Právě na něm bude reprezentace stát i v dalších letech, ale je potřeba, aby se k němu přidali další. Není tajemstvím, že Italové prochází nemalou generační obměnou.

„Začala ale tím nejhorším možným způsobem s týmem bez osobností a neschopným reagovat. V Berlíně a na stadionu, kde jsme se v roce 2006 stali mistry světa a kam jsme se chtěli vrátit 14. července na finále, ukázal náš tým svou malost,“ dodává La Gezzetta dello Sport.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.