Hlavní obsah

Kdo kopne do Mbappého? Belgičané videem pobouřili Francouze, následovala omluva

Šlo o srandu, která se ale nesetkala s pochopením. Belgičané se před vzájemným osmifinále fotbalového Eura museli Francouzům omluvit za video, v němž záložník Amadou Onana říká, že pokope hvězdného Kyliana Mbappého.

Sestřih zápasu Francie-PolskoVideo: Česká televize

Článek

Pondělní souboj Francie s Belgií, dvou sousedících států a fotbalových velikánů, je možná tím největším tahákem osmifinálového programu. Rudí ďáblové před zápasem natočili další z tradičních videí, ve kterých vystupuje v zemi populární komik Pablo Andres. Ten pro belgickou federaci například zpovídá hráče na YouTube a je tváří videoklipů na oficiálních účtech na sociálních sítích.

Jenže tentokrát tvůrci zašli se svým fórkem za hranu. „Kdo nakopne Mbappého do holeně?“ ptá se Andres. „Onana, Amadou Onana!“ reaguje a skanduje 22letý záložník.

Ano, Mbappé je hlavní útočnou hrozbou Les Blues, a pokud se Belgičanům povede ho ubránit, mají daleko větší šanci poslat favorita domů. Jenže francouzské veřejnosti se zmínka o plánovaném „útoku“ vůbec nelíbila.

Belgičané po sprše negativních reakcí video ze všech sociálních sítích smazali. Na sobotní tiskové konferenci pak vystoupil mluvčí reprezentace Stefan Van Loock s omluvou. „Nebylo záměrem nikoho napadnout. S komikem Pablem Andresem spolupracujeme už dlouho, i toto video mělo být vtipné. Špatně jsme ho ale vyhodnotili a také proto jsme ho stáhli,“ uvedl.

„Chtěli bychom se omluvit všem, které jsme mohli urazit. Tímto pro nás celá záležitost končí,“ dodal Van Loock.

Souboj fotbalových rivalů přesto nabral zase o něco větší grády. Belgie se bude chtít pomstít za porážku 0:1 v semifinále mistrovství světa 2018. I když velká část „zlaté generace“ už v národním týmu není, takoví Kevin De Bruyne a Romelu Lukaku jsou pro obrany soupeřů stále velkou hrozbou. Druhý jmenovaný má na Euru zatím docela smůlu. Trefil se už třikrát, gól ale vždy odvolal VAR.

Proti pak stojí jeden z největších adeptů na zlato, který však zatím neoslňuje. Francouzi po výhře na Rakouskem remizovali s Nizozemci i Poláky a ve skupině skončili druzí za prvním jmenovaným soupeře. I proto mají už v osmifinále papírově velmi silného soka.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  1 : 2 Rakousko - Turecko 1 : 2 dohráno
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.