Hlavní obsah

Kapuce do čela a svěšené hlavy. Angličané kralují světu neúspěšných

Po závěrečném hvizdu hleděli do prázdna. Nic jiného jim nezbývalo. Titul pro mistra Evropy fotbalistům Anglie zase unikl. Podruhé za sebou, což se ještě nikomu v historii Eura nestalo. Porážku 1:2 se Španělskem kousaly hvězdy Albionu těžko. Některé při cestě průchodu útrobami stadionu uličkou mezi novináři ani nezdvihly zrak.

Sestřih zápasu Španělsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Berlín (od našeho zpravodaje) - Phil Foden, který si v Manchesteru City vysloužil cenu pro nejlepšího hráče Premier League. Levonohý šikula, při jehož bránění cítí i ti nejlepší světoví obránci strach. Po neúspěšném finále ale nevypadal jako muž, který defenzivám způsobuje bezesné noci. Upřeně hleděl do země a nemohl se dočkat, že Olympiastadion v Berlíně opustí.

Turnaj mu nevyšel. Za nulu v kolonkách gólů i asistencí v sedmi utkáních si mezi zlomyslnějšími fanoušky vysloužil posměšnou přezdívku „Agent 007“.

Kdyby Anglie zvítězila, individuálně slabší šampionát by lehce hodil za hlavu. Ale nebyl jedinou superstar, z níž čišelo zklamání. Kapitán Harry Kane podél novinářů prošel mixzónou jako stín. Stoper John Stones žádosti svých krajanů o pár slov s díky odmítl a obratem zmizel. Záložník Declan Rice schoval tvář do kapuce jako naštvaný školák, skoro jej ani nešlo poznat.

Nikomu z výše uvedených se nelze divit. Fotbal přináší i negativní emoce. A ti, kteří něco málo prohodili, je unisono projevili.

„Jsem úplně zničený. Není nic dalšího, co bych k tomu mohl říct,“ soukal ze sebe obránce Luke Shaw.

„Strašně nás to bolí. Vážně moc,“ doplnil útočník Ollie Watkins.

„Za všechny kluky mě to mrzí. Dostali jsme Anglii do dvou finále v řadě, to tu ještě nebylo,“ vyprávěl trenér Gareth Southgate.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

To je sice pravda. Ale stejně jak se ještě nestalo, aby se na Euru kterýkoliv mančaft probojoval do dvou finále za sebou, a obě prohrál. Německo svůj neúspěch dokázalo ve dvou případech za čtyři roky odčinit. A Španělé v letech 2008 a 2012 dvakrát po sobě Evropě kralovali.

Angličané si tak připisují ošklivý historický primát. A už teď vědí, že čekání na velkou trofej natáhnou minimálně o další dva roky. V době příštího mundialu už bude triumf z MS 1966 šedesát let starý…