Hlavní obsah

Francouzi čelí kritice. Tak se nedívejte! utřel Deschamps novináře

Aktualizováno

Ano, došli do semifinále Eura. Ale místo „došli“ by se vzhledem k předváděné hře možná spíše hodilo sloveso „dopotáceli“. Fotbalisté Francie před úterním soubojem se Španěly ani v jednom z pěti utkání nedali gól ze hry. I proto se jeden z novinářů na předzápasové tiskové konferenci dotázal, jestli není škoda, že jsou zápasy Francie tak nudné. Odpověď z úst trenéra Didiera Deschampse? Rázná.

Trénink francouzských reprezentantů před semifinále Eura se Španělskem.Video: sntv

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - Zkušený 55letý kouč reagoval na dotaz chladnokrevně. „Pokud vás nebavíme, nemusíte se na nás koukat. Pusťte si něco jiného,“ pronesl. I tak byl ale v dobré náladě a se zvídavým žurnalistou si na chvíli vyměnil role. A využil toho, že si konečně může také někoho lidově řečeno podat.

„Říkal jste, že jste ze Švédska? Nevěřím. Vy jste určitě francouzský novinář, který se za Švéda vydává,“ smál se Deschamps. Ve své domovině totiž kvůli nepříliš atraktivnímu pojetí fotbalu čelí soustavné kritice.

„Upřímně mě nijak netrápí, že Švédy nebaví náš fotbal,“ uzavřel úsměvem kouč francouzského výběru poměrně humornou vsuvku.

Která ale nebyla jediná.

Na Deschampsovi nebylo ani trošku znát, že má před sebou semifinále ostře sledovaného turnaje proti výbornému soupeři. Odlehčený přístup dal najevo od prvních okamžiků. Jakmile usedl za stolek v tiskovém centru, do očí ho praštilo ostré světlo. A tak začal usilovně mžourat a spustil: „Nešlo by to vypnout? Nevidím. Jsem úplně slepý,“ culil se bývalý skvělý fotbalista.

Jeho žádosti vyhověno nebylo. Ale Deschampsův stand-up (vzhledem k faktu, že byl na židli, možná spíše sit-up) nebral konce.

„Je potřeba šikovná křídla Španělů (Nico Williams a Lamine Yamal) spíše ubránit, nebo využít toho, že nebrání,“ ptal se jeden z přítomných žurnalistů.

„No… asi obojí,“ zněla lišácká odpověď.

Dotaz na brankářskou jedničku Mikea Maignana? „Přece nepotřebujete mě, abych vám říkal, proč je skvělý,“ reagoval Deschamps.

Dobře, nakonec se o gólmanovi narozeném ve Francouzské Guayaně rozpovídal. I tak ale bylo vidět, že si všetečné dotazy ani důležitost duelu nepouští k tělu.

Deschamps tiskové centrum rozesmál i zmatenou grimasou ve chvíli, kdy mu byla položena otázka v angličtině, již neovládá. Z předzápasového setkání s médii si udělal menší show. A nezapomněl ani na pokus trošku rozhodit rozjetého soupeře ze Španělska, který zatím na šampionátu vyhrál každé utkání.

„Zatím tu vypadali ze všech nejlépe. Ale nechci na ně vyvíjet tlak,“ ušklíbl se.

První část odpovědi se dá jen těžko rozporovat.

Tu druhou je ale o to obtížnější nerozporovat.