Hlavní obsah

Jak se náhradníkům Anglie dokonale splnila předpověď. Věděl jsem, co přijde, přísahal Watkins

Jak si vysnili, tak se stalo. Angličtí reprezentanti Ollie Watkins s Coleem Palmerem si jako náhradníci před semifinále s Nizozemskem předpověděli, že vystřídají a zařídí gól. První měl skórovat po nahrávce druhého. Sen jim vyšel dokonale. Anglie porazila Oranjes 2:1, a i díky povedenému dvojímu střídání si v neděli zahraje finále se Španělskem.

Sestřih zápasu Nizozemsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Někdo se i podivil, když deset minut před koncem normální hrací doby za stavu 1:1 kouč Anglie Gareth Southgate stáhl kapitána Kanea, a na plac místo něj poslal Watkinse. Zároveň vystřídal i Fodena za Palmera. A právě oba čerství hráči zařídili Anglii postupový gól v první minutě nastaveného času. Palmer nahrával, Watkins střílel. Přesně, jak si oba před zápasem namalovali.

„Přísahám na svoje děti, že jsem Palmerovi už před utkáním říkal, že naskočíme do hry, on mně nahraje a já dám gól. A přesně tak se stalo,“ prozradil po zápase hrdina Anglie s úsměvem.

V době, kdy se již devadesátá minuta chýlila ke konci, dostal Palmer míč na pravém křídle a podíval se směrem k brance. „Jakmile se otočil, udělal jsem pohyb. Věděl jsem, co přijde, že jakmile bude mít balon, bude mě hledat,“ přiznal Watkins.

Hráč Aston Villy okamžitě nasprintoval do vápna, převzal míč, odpoutal se od bránícího De Vrije a vystřelil přesně k protilehlé tyči.

„Když pak balon zapadl k tyči, lepší pocit jsem ještě nezažil,“ tetelil se šťastný střelec. „Nemám teď ani slov. Ani se mi nechtělo po konci ze hřiště, jak jsem se toho všeho chtěl nabažit,“ vyprávěl 28letý útočník, který na Euru předtím zatím odehrál jen dvacet minut v základní skupině s Dánskem a do vyřazovacích bojů zasáhl vůbec poprvé.

„Pořád mluvíme o tom být neustále připravení. V tomto ohledu jsme velkým týmem. Když na to dojde, můžete jít na hřiště na pět nebo jen na jedinou minutu, ale můžete se stát rozdílovým hráčem a vyhrát pro nás celý šampionát. On si počkal, byl trpělivý. A udělal to znamenitě, zaslouží si to,“ chválil střelce kapitán Harry Kane.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

Na Ostrovech často kritizovanému kouči Garethu Southgatovi se tak dokonale povedlo dvojité střídání. „Cítili jsme, že už začínáme ztrácet energii a tolik nepresujeme, Ollie je v presinku skvělý a umí zaběhnout za obranu. Cítili jsme, že je to ten správný okamžik to zkusit a vystřídat,“ vysvětlil Gareth Southgate svůj povedený tah.

„Byl jsem zvědavý, kdy vystřídá. A stalo se tak v pravý čas a bylo to perfektní,“ přiznal bývalý anglický reprezentant Alan Shearer. Anglie si i díky tomu zahraje podruhé v řadě ve finále mistrovství Evropy a může dál snít o zisku premiérového titulu na Euru.