Hlavní obsah

Jak byl táta málem trenérem mistrů Evropy. Dal tomu všechno, vzpomíná syn

Bylo mu osmadvacet a na stadionech v Liverpoolu, Manchesteru, Birminghamu a Londýně sledoval tažení české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy až do finále a ke stříbrným medailím. S hrdostí i úctou, vždyť z lavičky národnímu týmu šéfoval jako trenér jeho táta Dušan Uhrin. „Jako rodina jsme vše hodně prožívali, fandili jsme. Táta tomu dal všechno, doma jsme ho moc neviděli,“ vzpomíná Dušan Uhrin mladší.

Foto: Václav Jirsa, Sport.cz

Trenér Dušan Uhrin

Článek

Na prvním zápase s Německem (0:2) Uhrin junior ještě chyběl, na duel s Itálií (2:1) už se ale do Liverpoolu vydal autem s partou kamarádů. „To pro mě byl asi nejsilnější zážitek. Stadion si podmanili Češi, atmosféra byla krásná,“ vybavuje si syn tehdejšího hlavního trenéra.

Následovala dramatická remíza s Ruskem (3:3) a postup do čtvrtfinále, které proti Portugalsku rozhodl geniální a dnes už legendární lob Karla Poborského. V semifinále zdolali Češi vzdor řadě absencí Francii na penalty a ve finále padli po zlatém gólu Olivera Bierhoffa v prodloužení 1:2.

„Na žádný z těch zápasů se nedá zapomenout, všechny byly strašně těžké, hráli jsme opravdu proti těm nejlepším. Ve finále stanovil táta trochu jinou taktiku. Pořád se probíralo, jestli byl rozhodující gól Bierhoffa z ofsajdu. Nevím, historie se už na to neptá,“ říká Uhrin mladší.

Odmítá názor, že by se české mužstvo prosadilo okatou defenzivní taktikou. „Byla určitě stanovená dobře, protože jsme se dostali až do finále. Když jsem ta utkání sledoval, zase tak obrovskou defenzivu jsem tam neviděl. Táta v podstatě stavěl mužstvo, které ani nemohlo hrát defenzivně. Vždyť v něm byli Šmicer, Kuka, Poborský, Nedvěd, Berger a další. Měli obrovskou kvalitu a taky to dokázali,“ přemítá.

„Všichni, kteří tam hráli, se dostali ven a měli obrovskou kariéru. Ani nemůžu všechny vyjmenovat, abych na někoho nezapomněl. Byla to výborná generace a je dobře, že někteří pracují v českém fotbale. Něco dokázali. Myslím, že i táta jim k tomu dal nějaký impulz,“ dodává Uhrin mladší.

Stejně jako táta je trenérem. V té době začínal. „Tátovi jsem naslouchal, do života mi to hodně dalo,“ vnímá. „Studoval jsem Fakultu tělesné výchovy, byl jsem diplomovaný trenér a ligu pak mohl trénovat až po pětileté praxi. Prošel jsem si všemi úrovněmi. Každý trenérský postup jsme s tátou konzultovali. Tím jsme se i sblížili,“ povídá kouč, který působil v Mladé Boleslavi, Slavii, Plzni, Gruzii nebo Rumunsku.

Foto: Václav Jirsa, Sport.cz

Dušan Uhrin starší (vpravo) se synem Dušanem.

Slavnému kouči vicemistrů Evropy je nyní jednaosmdesát. „Všichni vědí, že prodělal mrtvici, ale zotavil se z ní dobře. Před současným šampionátem jsem mu doma nastavil televizi, Euro jistě prožívá a kritizuje,“ přibližuje Dušan Uhrin mladší.