Hlavní obsah

Největší hvězdy mlčí. Euru vládne útočník, který se zařadil po bok legend

Žádný Harry Kane, Kylian Mbappé nebo Cristiano Ronaldo. Tabulka střelců na fotbalovém Euru má zatím nečekaného lídra. Jmenuje se Georges Mikautadze, reprezentuje Gruzii a je téměř jisté, že si (nejen) třemi zásahy v základní skupině vystřílel nové věhlasné angažmá. Zřejmě i díky muži, jenž v minulosti pozitivně ovlivnit kariéry několika superstar.

Sestřih utkání Gruzie–PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Pohotové zakončení proti Turecku a trefy z penalt s Českem a Portugalskem. Mikautadze se stal teprve devátým hráčem v historii, který se na Euru prosadil ve všech duelech základní skupiny. Michel Platini, Alan Shearer, Milan Baroš, Ruud van Nistelrooy nebo Ronaldo. To je slušná společnost.

„Nečekal jsem, že bude nejlepším střelcem, ale vím, že má obrovský potenciál. Už před zápasem s Českem jsem ho vyzdvihoval. Není to náhoda, ve Francii dal dost gólů. Nepřekvapuje mě, že hraje dobře. Umí s balonem, v šancích si počíná dobře, umí dát i finální přihrávku,“ říkal v rozhovoru pro Sport.cz bývalý gruzínský reprezentant a aktuálně hráč Jablonce Vachtang Čanturišvili.

Mikautadzemu je 23 let. Patří Ajaxu, kde se ale loni na podzim příliš neprosadil. Tudíž se v zimě vrátil na hostování zpět do Mét. Ve Francii stihl v uplynulé sezoně 14 gólů a 4 asistence, v předešlém ročníku se ještě ve druhé nejvyšší soutěži radoval třiadvacetkrát.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Gruzínec Georges Mikautadze slaví gól proti Česku na fotbalovém Euru 2024

Není divu, že je o něj zájem. Spekulovalo se o AC Milán nebo Marseille, podle posledních zpráv došlo k ústní dohodě s Monakem. Ale to až poté, co Gruzie bude v neděli večer čelit v osmifinále Eura Španělsku. „Splněný dětský sen, už jen být na turnaji je pro nás historický úspěch. A porazit Portugalsko a postoupit ze skupiny? Výjimečné!“ rozplýval se Mikautadze.

Dá se říct, možnou s trochou nadsázky, že byl k velkému přestupu předurčen. A to díky muži jménem László Bölöni. Rumunskému trenérovi, který aktuálně stojí na lavičce Mét, a který už v minulosti dokázal dostat hráče do těch největších evropských klubů a posunout jejich kariéry zase o level výš.

O kom je řeč? Zmiňme dva borce, jejichž jména mluví úplně za vše. Tím prvním je Petr Čech. Legendární český gólman, jeden z nejlepších brankářů historie nejen Premier League.

Sestřih zápasu Česko–GruzieVideo: Česká televize

Asi každý fotbalový fanda mí, že Čech se dostal do Anglie z francouzského Rennes. Přestoupil v létě 2004. Po dvou letech v klubu a bronzovém Euru. Dohoda s Chelsea, která se vůbec nerodila lehce, už ale byla uzavřena od zimy.

A právě Rennes vedl od července 2003 jistý Bölöni. Dnes 71letý manažer s rumunským, maďarským i francouzským občanstvím. „Budu mimo jiné bojovat o udržení nejlepších hráčů. Například Petra Čecha,“ říkal, když nastupoval.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Povedlo se mu to jen pár měsíců, na druhou stranu do Francie putovalo za brankáře na tehdejší dobu ohromných 13 milionů eur.

Mezi Rennes a Métami působil Bölöni v mnoha klubech. Monako, Antverpy, Lutych, PAOK, Gent, Panathinaikos nebo několik štací v Saúdské Arábii či Kataru. Vraťme se ale více do historie, kdy od července 2001 do června 2003 vládl lavičce Sportingu.

Asi už tušíte, kam tento příběh míří. K již zmíněnému Cristianu Ronaldovi, který právě v létě 2003 vyrazil za svou štací do Manchesteru United. Za pěti Zlatými míči, desítkami velkých trofejí a kariérou jednoho z nejlepších fotbalistů historie.

Foto: ČTK

Trenér László Bölöni a útočník Georges Mikautadze z Mét se radí v utkání francouzské ligy

„Speciální poděkování nebo uznání od něj nečekám. Byl jsem také hráčem a vím, že musíte mít trochu vrozeného sobectví. A také už jsem byl odměněn. Moje jméno se občas s Ronaldem zmiňuje a pozval mě na ceremoniál Zlatého míče, kde mi členové jeho rodiny vyjádřili své díky. Už jsem toho dostal hodně,“ řekl před lety Bölöni, jenž kdysi Ronalda uvedl do světa dospělé kopané.

A také muž, který při angažmá v Kataru hodil lahev po chlapci, který si odnesl balon, co skončil mimo hřiště. Bölöni viděl červenou, jenže odmítal opustit prostor lavičky. Zasáhnout musela ochranka, které nejen verbálně dlouze vzdoroval. Výsledkem byla návštěva policie, pokuta a několikazápasový zákaz činnosti.

Ale to jen na okraj. Teď pod vedením Bölöniho zaujal další hráč. A to i za rozhodně možné varianty, že se Mikautadze nakonec nejlepším střelcem Eura nestane.

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.