Hlavní obsah

Hranáč: Věřím, že si proti Ronaldovi zahraju. Horváth s Limberským pro nás byli bohové

Vždy obdivoval hvězdného portugalského kanonýra Cristiana Ronalda, za pět dní si proti němu může obránce fotbalové reprezentace Robin Hranáč na mistrovství Evropy zahrát. „Věřím v to,“ říká Hranáč odhodlaně. Vyhlídky má dobré, v obou přípravných zápasech před šampionátem s Maltou (7:1) a Severní Makedonií (2:1) odehrál plnou porci minut.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Robin Hranáč během přípravného utkání s Arménií

Článek

V Plzni prožil parádní sezonu, štípnout se ale čtyřiadvacetiletý stoper nemusí. Pokud neznáte jeho příběh, tady je. Hranáč ve velkém rozhovoru pro Sport.cz vypráví o denním cestování z domovské Kdyně do Plzně, když mu bylo čtrnáct. Přibližuje, jak s úžasem pozoroval Pavla Horvátha a spol. nebo proč se stal obráncem.

Stačil jste už vstřebat sezonu, kterou za sebou máte?

Asi jo. Jdu si za svým cílem, chci se pořád posouvat a tu cestu si užívám. Ale přiznávám, že na začátku sezony se mi nezdálo o tom, že budu s vámi sedět na soustředění reprezentace a dělat rozhovor. Každopádně jsem rád, že se mi takhle daří a že to můžu ukazovat.

Dařilo se vám tak, že jste se dostal třeba do ideální sestavy celé Konferenční ligy. Co jste na to říkal?

Samozřejmě jsem byl potěšen, volí ji experti UEFA. Je to pro mě velká čest a jsem rád, že v ní jsem. Ale zase si to nesmím moc brát. Byl bych radši, kdybychom postoupili v evropských pohárech ještě dál (Plzeň vypadla ve čtvrtfinále s Fiorentinou – pozn. aut.).

Je těžké kariérní skoky, které prožíváte, ustát v hlavě?

Nemyslím si. Každý rok se víc a víc etabluju ve velkém fotbale, začínám si víc věřit, cítím se pořád lépe. Rostu, sbírám zkušenosti. Vše je lepší a lepší.

Vím, že se snažíte nečíst média. Jde to snadno? Dovedu si představit, že vám rodina nebo kamarádi posílají zprávy, co se kde o vás píše.

Je pravda, že se to snažím eliminovat. Nevím, jestli je špatné věci o sobě číst, ale osobně cítím, že pro mě je lepší, když se soustředím jen na daný zápas a na fotbal. Nechci si nechávat vnucovat názory někoho jiného. Každý má svou cestu. Ale samozřejmě se ke mně někdy něco dostane. Třeba o tom, že jsem se dostal do ideální sestavy Konferenční ligy, mi řekl strejda, když jsem se s ním bavil o něčem jiném. Ta zpráva byla asi už dvě hodiny venku, dozvěděl jsem se ji od něj.

Co za vaším vzestupem stojí?

Myslím, že z velké části může za vše důvěra, kterou jsem v této sezoně dostal. Když vám trenér věří, je to ten nejdůležitější faktor a pro hráče velká pomoc. Zároveň jde i o moje nastavení, jak jsem chodil do zápasů.

Jak s vámi trenéři pracují v Plzni? Velkou roli má asistent Jan Trousil, že?

Pan Trousil je asi můj hlavní mentor, pohybuje se kolem mě každý den. Mluvíme spolu pořád, rozebíráme spolu všechny věci. Jako obránci si dáváme individuální tréninky. Tedy my mladší, Hejdys (Lukáš Hejda – pozn. aut.) se už do nich moc nepouští (úsměv). Pilujeme věci, které trenéři vidí v zápasech. Postupně se zlepšujeme. Od trenéra pana Koubka cítím důvěru. Je to velký profesionál.

Co pilujete?

Každý z nás má svou kartu a na ni trenéři píšou naše přednosti a slabiny. Podle toho pracujeme.

Jaké jsou vaše přednosti a slabiny podle trenérů?

Nezlobte se, ty bych nechtěl odkrývat. (úsměv)

Podobnou důvěru jako v Plzni jste měl předtím na hostování v Pardubicích, že? Jak moc vám pomohlo?

Obecně každý krok v mé kariéře přinesl nějaký efekt. Už předtím jsem byl půlroku v Liptovském Mikuláši, kde jsem byl sám. Cesta domů trvala devět hodin, nemohl jsem si tam na otočku zajet. Hostování v Pardubicích bylo velice důležité, prostředí tam je pro mladé hráče a jejich rozvoj ideální. Nastupovali jsme spolu s Tomášem Vlčkem. Pro nás dva jde o neuvěřitelný příběh, že jsme spolu v reprezentaci. Strašně si vše užíváme.

Musíte se občas s Tomášem Vlčkem štípnout, že tu jste?

Ne. Pořád se povzbuzujeme. Během sezony si často píšeme. Když se někomu z nás něco povede, pochválíme se. Když druhý nehraje, hned si píšeme, co se děje. V reprezentaci spolu trávíme hodně času.

Bavíte se také o tom, že v národním týmu spolu nastoupíte ve stoperské dvojici nebo trojici?

Neřešíme to. Ovšem bylo by super, kdybychom oba nastoupili. Je jedno, na jaké pozici, Tomáš umí zahrát i pravého beka. Chceme hrát, ale především si oba přejeme, aby bylo mužstvo úspěšné.

Berete Euro i jako šanci ukázat se?

Byl bych rád, kdybych se ukázal, ale prioritou je týmový úspěch. Na ten všichni koukáme. Ono když ho dosáhnete, individuality vyletí. Jsou tu mladí a perspektivní kluci, kteří si jdou za svým cílem. Cítím, že je tu dobrá parta a že by z toho mohl být úspěch. Nemusí to dopadnout, ale hlavní je, abychom na hřišti nechali všechno.

Přemýšlíte o letním odchodu z Plzně do zahraničí?

Snažím se tohle vůbec neřešit. Manažerů se neptám, jestli se něco děje. Každý půlrok se může stát cokoliv, vždyť na začátku této sezony jsem nevěděl, jestli v Plzni vůbec zůstanu. Mám tam smlouvu, není tedy co řešit, a teď se soustředím jen na reprezentaci.

I na potenciální souboj s Cristianem Ronaldem, kterého obdivujete?

Doufám, že se to stane. Věřím, že si proti němu zahraju.

Co se vám na Ronaldovi líbí?

Vždycky byl mým hlavním vzorem a je jím pořád. Líbí se mi jeho charakter. Snažím se pochopit jeho motivaci. Pořád si jde za úspěchem, i když je finančně zajištěný. To samé platí pro Lionela Messiho. Strašně je obdivuji.

Když jste studoval Ronaldovy fígle, byl jste tedy v minulosti také útočníkem?

Byl jsem útočníkem, záložníkem, obráncem, dokonce i brankářem. V mládeži jsem prostřídal všechny pozice. Hrál jsem tam, kam jsem se zrovna hodil.

Jak jste se stal obráncem?

Zlom nastal, když jsme hráli v mládeži krajské finále a proti nám stála Viktoria Plzeň. Já hrál ještě za Kdyni. Proti silnějším soupeřům jsem nastupoval v obraně a během zmíněného finále si mě v Plzni vyhlédli. Šel jsem tam jako obránce.

Šibování v sestavě už nepřišlo?

Snažil jsem se, ale už to nevyšlo. Věřil bych si, že bych to zvládl. Ale máme individuálně lepší hráče směrem dopředu, tahle cesta už nejde změnit. (úsměv)

Jste odchovancem Plzně, přišel jste do ní ve čtrnácti letech. Přesun do ní byl pro vás jasnou volbou?

Měl jsem nabídku z Plzně už někdy v osmi letech, ale rodiče mě tam nepustili. Musel jsem zůstat doma pod dohledem, ale ve čtrnácti už přestup vyšel. První půlrok jsem dojížděl. Jezdil jsem z Kdyně, kde jsem chodil do školy. Bylo to strašně složité.

V čem?

Můj režim fungoval tak, že jsem byl ve škole od osmi zhruba do jedenácti. Pak jsem se sbalil, šel na autobus, jel jsem dvacet minut do Domažlic. Tam jsem čekal na spoj do Plzně, kde jsem měl od tří do šesti trénink. V sedm jsem jel z Plzně vlakem a domů se dostal někdy v devět. Takhle jsem to měl celý týden. Po půlroce jsem šel bydlet na intr, což bylo správné rozhodnutí, měl jsem určitý komfort.

Zocelily vás tyto zkušenosti?

Jo. Hlava dostávala zabrat. Kolikrát jsem si říkal, že už tenhle režim nezvládnu. Nakonec jsem však rád, jak to všechno bylo.

Na internátu jste se jistě i osamostatnil, že?

Souhlasím. Půlroku jsem tam byl sám a pak ke mně přibyl Pavel Šulc. Je taky zajímavé, že s ním jsem tu v reprezentaci taky. Asi je to tak, že když k sobě někoho přitáhnu, je se mnou už pořád. S Pavlem se známe strašně dlouho. Je skvělé, že jsme tu oba.

Napadlo by vás, když jste se poznali, že spolu budete v reprezentaci?

Sen to byl, ale nemluvili jsme o tom. Každý se chce dostat co nejvýš. Já snil o tom, že budu hrát za Viktorku Plzeň nebo Real Madrid. Jedna část se mi už vyplnila. Myslím, že funguje, když si něco říkáte.

Coby mládežník Plzně jste prožíval úspěšnou éru klubu, která pořád pokračuje. Motivovalo vás dostat se mezi borce, které jste sledoval?

V áčku byli Pavel Horváth, David Limberský nebo Milan Petržela. Pro nás to byli bohové, dokonalí lidé. Vzhlíželi jsme k nimi, byli obrovskými personami. Bylo neuvěřitelné, jak hráli. Myslím, že už to ani nejde napodobit. Ligu válcovali, všechno se jim dařilo. Bylo to neuvěřitelné.

Co se vám z tohoto období vybaví?

Pamatuji si, že když jsem byl na prvním tréninku v Plzni, přišel na něj z áčka Martin Fillo a trénoval s námi. Pak jsem se s hráči áčka potkával až někdy v sedmnáctce nebo devatenáctce, když jsme měli individuální tréninky. Chodili s námi hráči, kteří zrovna v tu chvíli nebyli tolik vytížení, nebo ti, kteří zrovna nejeli na pohárový zápas. Pamatuji si například na Vencu Pilaře nebo Andrease Ivanschitze. Taky jsme k nim vzhlíželi a viděli jsme, co musíme dělat. Oni k nám byli otevření.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.