Hlavní obsah

Hora svalů bez fyzičky. Švýcarská hvězda uchvátila nádherným gólem

Nijak se nerozpakoval a z první napálil míč přesně do šibenice. Švýcarský záložník Xherdan Shaqiri při středeční remíze 1:1 se Skotskem na fotbalovém Euru opět ukázal, že střílení krásných gólů má dlouhodobě ve svém repertoáru. Přitom se stále řeší, kolik je toho schopný odehrát.

Sestřih zápasu Skotsko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

Má záblesky geniality. Nůžky v osmifinále Eura 2016 proti Polsku, nádherná šibenice na minulém evropském šampionátu proti Turecku a další krásné góly vstřelil 32letý Shaqiri v průběhu své kariéry.

Další zářez si připsal ve středu proti Skotsku. Po chybě v rozehrávce soupeře se dostal za vápnem k míči, nijak zdlouhavě nepřemýšlel a parádní ranou levačkou vymetl šibenici. Společně s trefami Ardy Gülera nebo Nica Stanciua bude gól určitě aspirovat na zásah turnaje, možná roku. Brankář Angus Gunn plachtil dlouho, ale marně. Tady neměl nárok.

„Viděl jsem chybu obránce a chtěl jsem toho využít. Míč ke mně letěl tak pomalu, že jsem si řekl, že to zkusím z první. Trefil jsem to opravdu perfektně,“ popisuje Shaqiri.

Fotbaloví fanoušci si Shaqiriho vybaví i díky jeho specifické postavě. Bývalý hráč Liverpoolu, Bayernu nebo Interu, který od února 2022 působí v MLS v Chicagu, měří 169 centimetrů. Jinak jde ale o horu svalů.

Jenže trenér Murat Yakin před turnajem zpochybnil kondici švýcarské hvězdy a schopnost v zápřahu odehrát dvě utkání ve čtyřech dnech. Když se novináři zeptali Shaqiriho na reakci, řekl: „Je mi skoro trapné odpovídat. Každý, kdo je v národním týmu, chce hrát. Jsem tady, protože chci týmu pomoci a nastupovat co nejvíc. Na mistrovství Evropy jsem nejel, abych si vzal dovolenou.“

Úvodní duel Švýcarska (3:1 s Maďarskem) však proseděl na lavičce. Protože parta kolem kapitána Granita Xhaky předvedla velmi dobrý výkon, média hned začala spekulovat, zda má Shaqiri vůbec dostat prostor.

Yakin muže, jenž před tímto Eurem vstřelil nebo asistoval u 46 procent branek Švýcarska na velkých turnajích za posledních 10 let, ale nasadil do základní sestavy. Ve 26. minutě po úchvatné trefě určitě nelitoval. „Jen dokázal, že žije pro okamžiky, jako jsou tyto. Neuvěřitelné,“ smekl trenér.

„Krásný gól, ale takových už jsem dal spoustu,“ smál se střelec. „Je těžké říct, jestli byl nejhezčí. Určitě nám ale pomohl a samozřejmě mi navždy zůstane v paměti,“ dodal.

Shaqiri se stal historicky prvním střelcem evropského šampionátu, který působí v Severní nebo Jižní Americe. Také se jako první Evropan prosadil na šestém Euru či MS za sebou „Nešlo o náhodu, ale promyšlenou dokonalost. Účastní se velkých turnajů, dává mimořádné góly. Patří mu uznání. Celý svět si ho díky tomu zapamatuje,“ chválí anglický brankář Joe Hart.

A co kondice? Nevysoký svalovec šel z trávníku v 60. minutě a naběhal 7,5 kilometru. Po závěrečném hvizdu už ve vínové bundě jen děkoval fanouškům a hrdě si bouchal na srdce.

Další utkání hrají Švýcaři v neděli proti domácímu Německu v přímém souboji o první místo ve skupině.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.