Hlavní obsah

Hašek před Tureckem: Kalkulace odmítám. Schickův stav se zlepšil

Působí klidně, i když sám přiznává, že zápas proti Turecku na fotbalovém Euru je pro něj v trenérské kariéře nejdůležitější. Ve středu večer se v něm rozhodne, jestli česká reprezentace postoupí, nebo ze šampionátu vypadne už po základní skupině. „Tahle parta kluků nechce domů a je to na ní znát,“ prohlásil trenér českého týmu Ivan Hašek. Odmítl, že by mužstvo v případě potřebné konstelace výsledků ve večerních zápasech skupiny C kalkulovalo s remízou.

Zdravotní stav Patrika Schicka se lepší, prozradil Ivan Hašek. Chceme vyhrát, a ne kalkulovat!Video: Sport.cz

Článek

Hamburk (od našich zpravodajů) - Na trénincích útočník Patrik Schick, jeden ze dvou českých střelců na Euru, chybí. Trenér národního týmu Ivan Hašek ale ještě definitivně nezavrhl variantu, že by proti Turecku nastoupil. Alespoň ne veřejně.

Jak je na tom útočník Patrik Schick? Živíte naději, že by přece jen mohl nastoupit?

Patrik byl dva dny v péči lékařů, fyzioterapeutů a masérů, takže s námi nebyl na trénincích. Zranění se lepší. Ještě uvidíme v den zápasu.

Jste nachystaní na jeho absenci?

Varianty s Patrikem i bez něj jsme měli připravené, už když jsme sem jeli. Patrik je pro nás klíčový hráč, jeden z nejlepších střelců v Evropě. Ale když nebude k dispozici, musíme ho nahradit. Hráči, kteří ho jsou schopni nahradit, celou dobu pracovali na tom, aby byli připraveni. Věřím, že připraveni budou.

Čeští fotbalisté se chystají na turecké peklo. Mají za sebou předzápasový tréninkVideo: Sport.cz

Čeká vás nejdůležitější zápas v kariéře?

Pro mě jako trenéra nejdůležitější je. Chceme jít dál. Víme, kolik lidí za námi přijede, kolik nám jich fandí. Budeme chtít udělat všem radost. Nechceme je zklamat.

Jaká je v týmu nálada?

Vyzařuje z něj pozitivní energie. Platí to i pro hráče, kteří ještě nedostali tolik příležitostí nebo si nezahráli vůbec. To je jeden důvodů, proč chceme vyhrát a postoupit. Chceme, aby ti kluci, kteří tu makají, měli příležitost se tu ještě ukázat. Týmu věřím, myslím, že má budoucnost. Kluci táhnou za jeden provaz. Věřím, že to na hřišti bude vidět.

Cítíte, že postup bude úspěchem a vyřazení neúspěchem?

Samozřejmě. Řekli jsme to na začátku, trváme na tom. Cílem byl postup ze skupiny. Neříkali jsme něco do vzduchu. Když nepostoupíme, budeme to brát jako neúspěch.

Budete ve svých plánech zohledňovat výsledky večerních zápasů skupiny C? Za určité konstelace by vám mohla stačit proti Turecku remíza.

Koukáme na většinu zápasů, ale na našem zápase s Turky se nic nemění. Musíme hrát, a ne kalkulovat. Musíme jít do zápasu s tím, že chceme vyhrát. Kalkulace musíme dát stranou.

Česká reprezentace má na zápasy s Tureckem na Euru špatné vzpomínky. Prohrála s ním v posledním utkání ve skupině v roce 2008 i 2016. Berete nadcházející duel jako možnost splatit letitý dluh?

Ne. Pro mě je to zápas, abychom tu pokračovali a splnili si sen, který máme. Chceme postoupit a udělat radost fanouškům i sami sobě. Neřeším minulost. Tahle parta kluků nechce domů a je to na ní znát.

V hledišti se očekává převaha tureckých fanoušků. Jste na to připraveni?

Spousta hráčů má zkušenosti i se zápasy v Turecku. Atmosféra, která tu bude, jim vyhovuje. I já jako hráč miloval, když byla bouřlivá kulisa. Už při prvním zápase tady v Hamburku panovala fantastická atmosféra. Věřím, že to bude stejné a že nás naši fanoušci podpoří. Možná budou v menšině, ale budou určitě slyšet.

Předzápasový trénink fotbalistů Turecka před utkáním s ČR v HamburkuVideo: UEFA

Jak byste Turecko charakterizoval?

V tureckém týmu jsou hráči, kteří hrají hlavní roli ve špičkových světových klubech. Jsou nebezpeční, mají několik mladých hráčů, kteří jednou budou možná úplně top. S příchodem italského trenéra (Vincenza Montelly - pozn. aut.) se zvedla jejich disciplína a taktická vyzrálost. Jejich tým má budoucnost a už teď velkou kvalitu.

Ale jejich sestava je trochu nečitelná, že? Je to pro vás problém?

Taky nedávají ven informace o zdravotním stavu, i když se něco objevuje. Máme od analytického týmu pravděpodobnou sestavu, se kterou pracujeme. Plus víme o dalších hráčích, kteří by mohli nastoupit. Myslíme si, že se jejich sestava bude spíš blížit té, se kterou vyběhli k prvnímu utkání s Gruzií.

Máte obavy z talentovaného záložníka Ardy Gülera?

Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů současnosti, už dává góly za Real Madrid, což v jeho věku (devatenáct let - pozn. aut.) svědčí samo o sobě. Nastupuje na pravé straně, chodí hodně doprostřed, má fantastickou levačku. Pokud mu dáme prostor, tak je v každém okamžiku nebezpečný.

Očekáváte zápas podobný spíš duelu s Portugalskem, nebo Gruzií?

Bude úplně jiný, nastoupíme proti jinému soupeři. Máme ho načteného. Víme, že může měnit rozestavení, ale připravujeme se po svém. Dáváme důležitost našemu rozestavení, naší hře, našim hráčům.

Jak dopadne duel české reprezentace o postup na Euru proti Turecku?
Vítězstvím Česka
50,9 %
Remízou
10,4 %
Vítězstvím Turecka
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9460 čtenářů.
  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.