Hlavní obsah

Hašek oznámil nominaci na Euro. Jedou Coufal, Kuchta nebo Červ

Aktualizováno

S obráncem Vladimírem Coufalem a útočníkem Janem Kuchtou, dvěma navrátilci po olomoucké eskapádě v Belmondu, nebo s úplným nováčkem záložníkem Lukášem Červem vyrazí česká fotbalová reprezentace na mistrovství Evropy do Německa. Trenérský štáb vybral šestadvacet jmen pro Euro, jeho šéf Ivan Hašek je představil.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na EUROVideo: Sport.cz

Článek

Coufal s Kuchtou se do národního týmu vracejí po listopadovém průšvihu před utkáním s Moldavskem. Ve své první březnové nominaci je Hašek opomenul. „Nevzal jsem je, abych mohl promluvit s hráči o tom, aby to (jejich návrat - pozn. aut.) nenarušilo integritu a týmového ducha. S hráči jsem mluvil, podrželi je. Nebyl nikdo, kdo by je odmítl. Pak už jsem se rozhodoval podle výkonnosti,“ vysvětlil Hašek.

Coufal hraje pravidelně anglickou Premier League za West Ham, Kuchta střílel góly za Spartu, na jaře měl dobrou formu. „Dali jsme trenérovi důvěru. Jedeme na Euro, naší ambicí je postoupit. Chtěli jsme dát trenérovi volné ruce, abychom mohli jet s tím nejsilnějším, co je k dispozici,“ popsal předseda fotbalové asociace Petr Fousek.

Nedostalo se na třetího hříšníka z Belmonda, stopera Jakuba Brabce. „Bylo těžké rozhodnutí nevzít ho. Vyrostlo nám tady ale několik hráčů na jeho pozici, kteří jsou zajímaví. Dali jsme přednost jiným,“ uvedl Hašek.

Na post stopera v nominaci figurují slávisté Tomáš Holeš, Tomáš Vlček, David Zima, sparťané Ladislav Krejčí a Martin Vitík a plzeňský Robin Hranáč. Vlček, Vitík a Hranáč shodně absolvovali jeden reprezentační start.

Poněkud překvapivě se do závěrečné nominace dostal plzeňský záložník Červ. Do národního týmu nakukuje vůbec poprvé. Haška oslnil jarními výkony po přesunu z Liberce do Viktorie. „Rozhodly jeho výkony v poslední době, to, jak zapadl do týmu Plzně, nebo jeho typologie. Na hřišti má emoce, je důrazný a tvrdý. Rozhodovali jsme se mezi ním a Petrem Ševčíkem, i když je každý jiný typ. I o Ševčíkovi jsme se pořád bavili,“ podotkl Hašek.

V týmu nechybí samozřejmě kapitán Tomáš Souček z West Hamu nebo střelec Patrik Schick z Leverkusenu. Nejpočetnější zastoupení v nominaci má Slavia, která dodává české reprezentaci osm hráčů. Mezi nimi je i mladý křídelník Matěj Jurásek. Plzeň má čtyři hráče včetně produktivního záložníka Pavla Šulce, Sparta tři.

Mezi šestadvacítku nominovaných se dostali třeba i útočník Adam Hložek z Leverkusenu nebo Václav Černý z Wolfsburgu, kteří v sezoně neměli zrovna vysoké vytížení. „Adam na hraně nebyl vůbec. Viděl jsem ho při práci, jak se připravuje na zápasy. Přesvědčil nás kvalitou v tréninku i zápase,“ uvedl Hašek.

Pod čarou zůstali například záložník Alex Král z Unionu Berlín, stoper Sparty Filip Panák, o kterém Hašek uvažoval, nebo nejlepší střelec české ligy Václav Jurečka ze Slavie.

Oficiálně se nominace uzavírá až 7. června. Ale pokud se nikdo nezraní, zůstane tým v tomto složení.

Na soustředění vyrazí národní tým v neděli 2. června, ve Schladmingu stráví necelých osm dnů. Mezitím v pátek 7. června odehraje v Grödigu, jižně od Salcburku, přípravný zápas proti Maltě.

Reprezentace se pak 9. června přesune do Česka, aby o den později odehrála v Hradci Králové generálku proti Severní Makedonii. Následovat bude krátké volno a cesta do Německa.

Češi se na Euru utkají ve čtyřčlenné základní skupině postupně s Portugalskem (18. června, Lipsko), poté s Gruzií (22. června, Hamburk) a na závěr s Tureckem (26. června, Hamburk). Do osmifinále postupují jistě první dva celky, slušná naděje ale existuje i pro třetí tým.

Nominace české fotbalové reprezentace na soustředění v Rakousku před mistrovstvím Evropy v Německu:

PoziceJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiVítězslav JarošŠtýrský Hradec00
Matěj KovářLeverkusen10
Jindřich StaněkSlavia Praha90
ObránciVladimír CoufalWest Ham401
David DouděraSlavia Praha81
Tomáš HolešSlavia Praha272
Robin HranáčPlzeň10
David JurásekHoffenheim70
Ladislav Krejčí IISparta Praha93
Martin VitíkSparta Praha10
Tomáš VlčekSlavia Praha10
David ZimaSlavia Praha201
ZáložníciAntonín BarákFiorentina399
Václav ČernýWolfsburg155
Lukáš ČervPlzeň00
Matěj JurásekSlavia Praha10
Ondřej LingrFeyenoord Rotterdam130
Lukáš ProvodSlavia Praha182
Michal SadílekTwente Enschede231
Tomáš SoučekWest Ham6812
Pavel ŠulcPlzeň10
ÚtočníciAdam HložekLeverkusen312
Tomáš ChorýPlzeň32
Mojmír ChytilSlavia Praha124
Jan KuchtaSparta Praha203
Patrik SchickLeverkusen3718
  4 : 1 Španělsko - Gruzie 4 : 1 dohráno
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
  2 : 1 pp Anglie - Slovensko 2 : 1 pp   dohráno
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Francie - Belgie zítra 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.