Hlavní obsah

Hašek: Neúspěch a hrozná škoda. Rozhodčí? To je vaše práce

Byl zklamaný a přesvědčený o tom, že jeho výběr měl na víc než je jediný bod na Euru. Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek měl v sobě po porážce 1:2 s Tureckem různé pocity. „Jsem naštvaný a smutný,“ prohlásil Hašek na tiskové konferenci. Nevykrucoval se, přiznal neúspěch. Promluvil i o budoucnosti mužstva. Naopak zdrženlivý byl v hodnocení rumunského sudího Istvána Kovácse.

Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a vypadli jsme kvůli nim. Problém byl jinde, hodnotí Ivan HašekVideo: Sport.cz

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje) – Zůstal diplomatický. K rozhodčímu Kovácsovi se nechtěl vyjadřovat. Ani se na jeho výkon vymlouvat. „Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a že jsme vypadli kvůli nim. Vypadli jsme proto, že jsme neporazili Gruzii,“ uvedl Hašek.

Vře to ve vás?

Musím říct, je to neúspěch, hrozná škoda. Jedeme domů, což je smutné, protože jsme měli tým, který mohl jít dál. Jsem naštvaný a smutný. Je mi líto kluků, protože si myslím, že v tomto utkání odvedli dobrý výkon. Hráli na hranici zranění do poslední minuty.

Ovlivnil podle vás utkání rumunský rozhodčí István Kovács?

K rozhodčím se nebudu vyjadřovat. A ani nechci. Rozhodčí má stejně jako vy, média, vždycky pravdu. Není šance něco změnit.

Kapitán Tomáš Souček po utkání mimo jiné řekl, že to, co si sudí dovolil, byla neúcta. Souhlasíte?

Tohle popsat je vaše práce. Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a že jsme vypadli kvůli nim. Vypadli jsme proto, že jsme neporazili Gruzii. V tom je hlavní problém.

Jak jste viděl dvě žluté karty pro Antonína Baráka a jak moc jeho vyloučení ovlivnilo zápas?

Ještě jsem je z opakovaných záběrů neviděl. Myslím, že v zápase bylo daleko víc zákroků, které mohly být ohodnoceny žlutou kartou. Nechci to hodnotit. V reálu to nevypadalo, ale jestli to bylo na žlutou, tak je to hrozná škoda. Šli jsme do zápasu s nějakou strategií, tohle ji samozřejmě hodně ovlivnilo.

Obrovské zklamání, smutek, slzy, popisuje dění v kabině Lukáš Provod. Tým ale ukázal charakter, srdce i bojovnostVideo: Sport.cz

Co Barák prožíval?

Viděl jsem ho zatím jen v poločase v kabině. Měl hlavu schovanou v dlaních. Byl nešťastný, potrestal se sám. Myslím, že mu není příjemně, ale musí se z toho dostat. Takové věci se mohou stát. Nebyly to úmyslné nebo hloupé fauly. Ale nemůžu to moc komentovat, protože jsem je neviděl. Myslím, že je mu to líto, ale s tím už se teď nedá nic dělat.

Co vám turnaj ukázal o týmu?

Musím říct, že v našem projevu je hodně rezerv. Ale v týmu je vítězný duch, pozitivní energie. Mrzí mě, že to skončilo takhle brzy. Věřil jsem, že když se přehoupneme přes tento zápas, můžeme jít dál. Ale náš výběr je nejmladší na celém Euru a má budoucnost.

Sestřih utkání Česko–TureckoVideo: Česká televize

Jakou?

To, jak hráči pracují a jak pozitivní atmosféra je v týmu, nám dává naději. Pro tenhle tým je další výzva kvalifikace na mistrovství světa, chceme v ní uspět. Tenhle krok nevyšel.

Projevilo se, že jste měli nejmladší výběr na šampionátu?

I to je možné. Vytvořili jsme ho s tím, aby hráči získávali zkušenosti. Pořád si myslím, že jsme vybrali ty nejlepší. Bylo tu dvacet šest nejlepších hráčů České republiky. Věk nebyl rozhodující. Mají i do budoucna šanci hrát, nebyli jen pro jeden cyklus.

Zocelila je i atmosféra, která v Hamburku panovala?

Byla jedna z nejkrásnějších, jakou jsem kdy zažil. Musím všem divákům poděkovat, našim i soupeřovým. Takové turnaje chcete prostě hrát. Pro mladé hráče je obrovská výzva do budoucna, aby se na něj znovu dostali a sportu něco obětovali. Byla to pro nás obrovská zkušenost a pro mě osobně i nádherný zážitek.

Udělal byste v jednotlivých zápasech něco jinak?

V každém zápase to vím přesně. Po něm už je to lehké. Ale v průběhu utkání, když musíte reagovat na jeho vývoj, na překvapivé věci nebo musíte nuceně střídat, tak můžete udělat chybu.

Překvapil vás na Euru někdo v pozitivním směru?

Nechám si pro sebe, které hráče bych individuálně pochválil. Některé jsem neznal tak dopodrobna, neviděl jsem předtím jejich kvalitu jako teď na tréninku. Vypíchl bych ale respekt, jaký mezi sebou hráči měli, a to, jak se k sobě chovali. V tom je základ do budoucna.

Ukázalo se, že Ladislav Krejčí roste v lídra reprezentace?

Je pravda, že Láďa je rozený lídr. Každý trenér takové hráče hledá, každý tým potřebuje tyhle vůdčí typy. Tito hráči bývají na trhu i nejdražší. Láďa roste ve velkého lídra. Proti Turecku hrál na hraně, o poločase jsme uvažovali o jeho střídání. Zápas ale dohrál ve velmi dobrém stylu.

Na utkání přijel tým podpořit i zraněný záložník Michal Sadílek.

Michala je strašná škoda. Do těchto zápasů by se určitě hodil. Přál bych si, aby byl co nejdřív zpátky. Byla to klukovina, už je to pryč, už to nevrátíme.

Příjezd české reprezentace na duel s Tureckem. S týmem dorazili i Patrick Schick a Michal SadílekVideo: Sport.cz

U útočníka Patrika Schicka nebyla ani trochu šance, že by aspoň kousek zápasu zvládl?

V těchto věcech jsme měli trošičku smůlu. Zranil se Patrik, teď v zápase i Jindra Staněk, nakupilo se víc věcí. Ale tak to někdy je. Musíme být trpěliví a pracovat.

  0 : 0 Německo - Dánsko 0 : 0 37. min Živě
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko zítra 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.