Hlavní obsah

Hašek naznačil více změn v sestavě. Máme jasno, říká

Aktualizováno

Domácí úkoly už si udělal. Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek na páteční tiskovce ze sebe chrlil krkolomná gruzínská jména. Měl dokonale zmapovaného soupeře, s nímž se Češi na evropském šampionátu utkají v sobotu od 15.00. „Nečekám zápas nahoru dolů,“ odhaduje Hašek.

O sestavě proti Gruzii je jasno. Máme to naplánované dlouho dopředu, změny budou, potvrzuje Ivan Hašek. Video: Sport.cz, UEFA

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Češi na úvod Eura nestačili na Portugalce a případná porážka proti daleko slabšímu protivníkovi je může vyřadit z bojů o postup do osmifinále.

Gruzínci jsou na tom po prohře s Turky navlas stejně.

Haška čeká zřejmě nejdůležitější duel v jeho obnovené kariéře na reprezentační střídačce.

„Oba týmy vědí, že nesmí prohrát,“ líčí Hašek.

Promítne se to do zápasu, trenére?

Neočekávám, že by Gruzie otevřela obranu a útočila ve velkém počtu lidí. U nich jdou do koncovky tři až čtyři hráči, kteří jsou ale velmi nebezpeční.

Před Portugalci jste velel odvahu, co teď?

V prvním zápase nám směrem dopředu chyběla. Neudrželi jsme míč, nebyli jsme nebezpeční. Byli jsme neustále pod tlakem. I když jsme udělali spoustu práce, nedostávali jsme se do zakončení. Po prvním poločase to sice bylo 0:0, ale byli jsme v hluboké defenzivně a naběhali spoustu kilometrů. Bude to jiný zápas a jiný soupeř.

Něco se musí změnit i ve vaší hře. Bude se měnit přístup, nebo personální složení?

V přístupu k zápasu s Portugalskem nemůžu nic vytknout. Viděli jste, že hráči na hřišti nechali všechno. Portugalci nás přehráli, což je realita, se kterou se musíme smířit. V hlavách a v nastavení musíme přistoupit stejně. Chci, abychom šli za vítězstvím. Musíme hrát, nejdeme do zápasu s tím, že budeme bránit. Směrem dopředu jsme neodevzdali vše.

Sestřih zápasu Portugalsko–Česko.Video: Česká televize

Máte jasno o sestavě?

Důležité je, že všech 26 hráčů se zúčastnilo pátečního tréninku. Nemáme zprávy, že by si někdo na něco stěžoval. Je pro nás důležité, že jsou všichni schopni nastoupit. A o sestavě máme jasno.

Dobře. Bude v ní víc než jedna změna?

Víte, že vám sestavu neřeknu, ale může se stát, že bude víc než jedna změna. Už jsme to nějakým způsobem plánovali před Eurem. Domlouvali jsme se, že k nějakým menším změnám dojde.

Trofej pro vítěze Eura se podívala i do Česka.Video: Sport.cz

Co kapitán Souček, který na Euru hraje se sebezapřením?

Jsem rád, že Tomáš absolvoval trénink v plné zátěži, neměl žádné úlevy. Je připravený jít do zápasu. Je to kapitán, který absolvoval i čtvrteční akci na radnici. Reprezentuje tým navenek a je důležité mít takového chlapíka ve středu zálohy.

Co jste vypozoroval na hře Gruzie?

Měli jsme podrobnou analýzu od našich pozorovatelů. Také sami jsme se na zápas Gruzie s Tureckem zpětně ještě dívali. Hráčům jsme pustili určité fáze hry, ještě bude další video. Zápas byl vyrovnaný do poslední minuty. Gruzie byla velmi nebezpečná a až v závěru dostala gól do prázdné branky. Mají obrovskou kvalitu směrem dopředu, ať už to je Mikautadze, nebo Kvaracchelija.

Co ještě povíte?

V jejich týmu jsou výborné týmové i individuální výkony. Třeba právě Mikautadze dal snad v posledních 11 zápasech francouzské ligy 11 gólů a je o něj zájem v celé soutěži. Musíme zamezit, aby takoví hráči dostali volný prostor. Jsou to velmi dobře individuálně vyspělí hráči, patří k nim i Čakvetadze nebo Kočorašvili. V přechodu do útoku musíme být pozorní a nesmíme dopustit, aby se soupeř dostal do rychlých protiútoků. Obrana Gruzie je stabilní, nevysouvá se tolik dopředu. Drží se vzadu. Kolikrát je těžké se do ní dostat.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.