Hlavní obsah

Hašek na to jde jinak než Rulík. Nechce dusno a škrty, které zažil Schick nebo Pudil

Kolem hotelové recepce se trousili smutní, zaskočení a naštvaní fotbalisté. I tehdejší reprezentační trenér Jozef Chovanec připustil: „Třásl se mi hlas.“ Malebný Seefeld nasákl dusnou atmosférou. Blížilo se Euro 2000 a on musel oznámit, kdo se na něj nepodívá. Něčemu podobnému chce zamezit současný kouč reprezentace Ivan Hašek, který s Čechy v neděli odjíždí do Rakouska ladit formu na mistrovství Evropy.

Kluky z Belmonda všichni podrželi, říká Ivan Hašek o nominaci Coufala a Kuchty na EUROVideo: Sport.cz

Článek

„Neuvažovali jsme, že nominujeme víc hráčů,“ poví kouč Hašek. V neděli do Schladmingu bere 26 fotbalistů. Všechny by měl zapsat i na soupisku pro Euro, jež má v Německu výkop už 14. června.

Haškův přístup se liší například od trenéra hokejové reprezentace Radima Rulíka, jemuž před šampionátem v Praze nebývale nabobtnalo osazenstvo kabiny. Po generálce v Brně musel vyřadit víc než deset reprezentantů, vše se dost propíralo.

Čechům se v závěrečné přípravě nedařilo, mezi hráči bylo znát napětí i pochyby: Vejdu se do nominace? Nevejdu se? Rulík nakonec dovedl po 14 letech český tým ke zlatu, takže se i jeho způsoby ukázaly jako úspěšné.

Hašek na to jde úplně jinak.

Kdo ví, zda ho přesvědčila i neblahá zkušenost z roku 2000. Tehdy u reprezentace pracoval jako Chovancův asistent a vyřazování v závěru soustředění náladu v mančaftu dost narušilo.

Do Seefeldu vzali trenéři širší kádr a počítalo se, že ho před cestou na šampionát do Belgie a Nizozemska musí zeštíhlit.

Místo nezbylo na brankáře Černého, záložníky Ulicha s Barankem a útočníky Wagnera a Verbíře.

„Jděte si fotit těch dvaadvacet na tréninku,“ utrousil Ivo Ulich, když si po nepříjemné novině všiml v hotelu novinářů. Pak už využíval boční vchod, aby se s nikým nemusel bavit.

„Zažil jsem totéž už před čtyřmi roky. Je to pro mne veliké zklamání, ale musím to brát jako profesionál. Život nekončí, teď se s manželkou dohodneme, kam pojedeme na dovolenou,“ líčil zase René Wagner. Pavel Verbíř si kvapem zařizoval pobyt v Řecku. Brankář Radek Černý plánoval, že se místo Eura aktivněji zapojí do svatebních příprav.

Vyřazená pětka si vymínila předčasný odjezd z reprezentační akce, ač je trenéři chtěli mít k dispozici pro přípravu s Německem.

Škrty na poslední chvíli před očekávanou akcí vskutku představují nepříjemnost. Místo s blízkými trávíte dost času se spoluhráči, trénujete, sníte o životním turnaji.

Jenže nakonec se na něj koukáte jen v televizi.

Na jaře 2012 poslal trenér Bílek z kempu domů Daniela Pudila, bývalého reprezentanta a autora rubriky Made in England vycházející na Sport.cz Místo leváka vzal narychlo povolaného mladíčka Vladimíra Daridu. Pudil těžce skousával zklamání, vždyť mu Euro kvůli zlomené kůstce na ruce uteklo už před čtyřmi lety.

Euro 2016 se před očima rozplynulo i Lukáši Marečkovi a tehdy mladičkému Patriku Schickovi. Při reprezentačním debutu před Eurem se nadaný útočník hned trefil proti Maltě, ale trenér Vrba dodržel plán. Už před kempem avizoval, že Marečka se Schickem bere jako náhradníky, které nevezme do Francie.

Na tehdejší turnaj trenéři sestavovali výběry z 23 hráčů. Na poslední evropský šampionát UEFA v nevyzpytatelné covidové době odsouhlasila rozšíření o tři jména.

Letos na jaře trenéři v čele s Nizozemcem Ronaldem Koemanem prosadili pro Euro opět soupisky se 26 místy.

I to je další důvod, proč Hašek neoslovil do Rakouska víc reprezentantů.

„Už 23 hráčů do pole je dost náročné pro zorganizování tréninkového procesu,“ vysvětluje. „Každý si ale jde svojí cestou. Někdo bere 29, někdo i míň. My věříme současným hráčům, které jsme nominovali. Věřím, že jsou schopni bojovat o to, aby byli úspěšní.“

Hašek v týdnu na tiskovce poměrně ochotně a transparentně vysvětloval, koho a proč zvolil do výběru. Nebo naopak rozebíral, kdo se mu do něj nevměstnal. Zjevně chtěl předejít nepříjemnostem, které by špatná komunikace mohla způsobit.

Na soustředění v Rakousku odehrají Češi 7. června přípravu proti Maltě. Po návratu do vlasti je čeká 10. června generálka proti Severní Makedonii.

Do Německa odjíždějí Češi 13. června a Euro zahájí 18. června v Lipsku proti Portugalcům.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.