Hlavní obsah

Hašek chce vidět všechny, představu o sestavě pro Euro už má

Na první pohled není tenhle boj možná tak patrný. Na rakouském soustředění fotbalové reprezentace mezi alpskými vrcholy panuje dobrá nálada, ale na trénincích se hraje i o místo v základní sestavě pro Euro. Další indicie dostane štáb hlavního kouče Ivana Haška v testovacím zápase proti Maltě. Jistě, nemusejí být stoprocentně vypovídající, vždyť soupeř se krčí na 171. místě žebříčku FIFA, ale zajímavé informace trenéři dostanou. „V topu musíme být 18. června na Portugalsko,“ zmínil hlavní kouč Ivan Hašek.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Ivan Hašek, asistent Jaroslav Köstl a Tomáš Souček během utkání fotbalové reprezentace proti Arménii.

Článek

Grödig (od našeho zpravodaje) - Hašek má řadu možností, jak k zápasu s Maltou přistoupit. Vyzkouší si systém se třemi stopery a wingbeky na krajích, nebo sáhne po formaci se čtyřmi obránci? Vypustí hráče, které na březnovém srazu neměl? Jak rozloží zátěž mezi členy kádru, když za tři dny čeká tým poslední prověrka v Hradci Králové proti Severní Makedonii?

Hlavní stratég národního mužstva tajnůstkařil. Ale v hlavě už si se svými kolegy chystá ideální sestavu pro šampionát v Německu. „Na něčem se snažíme pracovat na tréninku. Určitou představu máme, ale samozřejmě vám ji nemůžeme říct,“ prohodil Hašek v útrobách malého stadionu v Grödigu.

Pak ještě zkušený kouč dodal: „Někteří hráči se při tréninku na pozicích točí. Zdůraznil bych, že všichni jsou ochotní naskočit třeba i na jiné pozici, než nastupují v klubu. Každý je připravený pomoct týmu.“

Pojďme rozebrat situaci v jednotlivých formacích. Očekává se, že jedničkou na Euro bude Jindřich Staněk, dvojkou Matěj Kovář a trojkou Vítězslav Jaroš. „Jedničku se dozvíte 18. června. Jsem však rád, že máme tři připravené gólmany, kteří makají a mají v klubech své postavení. Všichni tři by mohli být jedničkou,“ podotkl Hašek.

V obraně bude záležet, kolik stoperů bude hrát. Zda dva, nebo tři, celkem jich je šest. Velkou šanci mají Tomáš Holeš a Ladislav Krejčí, který zároveň řeší svou budoucnost a skoro kdykoliv se může na otočku vydat do Španělska doladit nové angažmá. David Zima je v týmu docela prověřený, Robin Hranáč, Martin Vitík a Tomáš Vlček mají dobré předpoklady, ale v reprezentaci začínají.

Hotel super, nádherné prostředí, ale to počasí. Hřiště je promáčené, hlásí Tomáš Holeš ze soustředění ve SchladminguVideo: FAČR

Jako pravý obránce nebo wingbek bude pendlovat na lajně Vladimír Coufal, na druhé straně David Jurásek. Ze středu zálohy bude týmu šéfovat kapitán Tomáš Souček, vedle něj se mohou objevit Michal Sadílek, Lukáš Provod nebo Antonín Barák, jenž se bude hodit zejména ve chvíli, kdy bude potřeba tvořit hru.

V útoku se mužstvo opře o Patrika Schicka. Když Hašek vyrukuje se dvěma forvardy, mohou ho doplnit důrazný Jan Kuchta, pohyblivý Adam Hložek nebo Mojmír Chytil, jenž je silný v osobních soubojích a krytí míče.

Vraťme se ale zpátky k testům proti Maltě a Severní Makedonii. Je pravděpodobnější, že sestava, která se bude spíš blížit Haškově ideálu, nastoupí proti Makedoncům. „Asi se to tak dá říct, ale zase to tak úplně nebude,“ kličkoval Hašek.

Je jasné, že v obou duelech bude chtít vidět v akci prakticky všechny borce, které má k dispozici. „Nějakým způsobem se začínáme na tréninku formovat. Pro nás je priorita, aby se nikdo nezranil. A chci, aby se všichni v následujících dvou zápasech nějakým způsobem promítli,“ přidal šedesátiletý trenér.

Se svými spolupracovníky dennodenně řeší, co vše si v přípravných zápasech vyzkouší, a tedy co všechno ukáže i soupeřům. Proti Maltě na stadionu, kde se místo jedné chybějící tribuny hezky vypíná horský vrchol, bude vše asi trochu syrové. „Některé věci se projeví, ale zase nechceme úplně odkrývat karty. Na doladění některých věcí jako třeba standardních situací bude ještě čas,“ upozornil Hašek.

Český dům na Euru

V Německu při evropském šampionátu vznikne i útočiště pro české příznivce. V Hamburku se 21. června otevře Český dům, který bude také fungovat ve dnech, v nichž fotbalová reprezentace v nedalekém Volksparkstadionu odehraje duely s Gruzií a Tureckem.

„Čeští fanoušci patří ke světové špičce a zaslouží si zázemí, kde se mohou připravit, aby při zápase předvedli nejlepší výkon a následně sdíleli své zážitky,“ říká o CENTROPOL Českém domě marketingový ředitel společnosti CENTROPOL Jiří Matoušek.

Dům nabízí české pivo a široký doprovodný program včetně koncertů známých interpretů, jako jsou Marta Jandová, Jakub Děkan, Marpo, Mirai, Chinaski, Support Lesbiens či Civilní obrana.

Z kapacitních důvodů je nutné pořídit si na síti www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 10 eur, který slouží zároveň jako vstupenka i kredit na konzumaci. Bližší informace naleznete na www.dumceskehofotbalu.cz.