Hlavní obsah

Hamburk slaví mistrovství Evropy dopravními kontejnery

Hledání nápadu, jak oslavit spoluhostitelství fotbalového mistrovství Evropy, nebylo pro severoněmecký Hamburk nijak těžké. Jako rušná přístavní křižovatka vsadilo město na dopravní kontejnery. S jejich pomocí v srdci svého přístavu, na dohled od Labské filharmonie a v sousedství českého přístavu, poskytuje fanouškům fotbal přehled o nadcházejících utkáních.

Foto: Profimedia.cz

Město Hamburk bude fanouškům prostřednictvím dopravních kontejnerů poskytovat přehled o utkáních na mistrovství Evropy

Článek

„Naší kontejnerovou instalací chceme zdůraznit, že Hamburk je velký přístav,“ řekla ČTK Bettina Bergerová z hamburského marketingového týmu pro šampionát.

S kontejnery se Hamburk do fotbalového světa uvedl již loni v prosinci, když losování v Labské filharmonii určilo rozdělení skupin. V přístavišti O'Swaldkai, které je na opačném břehu Labe než filharmonie, tehdy dělníci s pomocí kontejnerů s namalovanými státními vlajkami vystavěli přehled vylosovaných skupin.

„Bylo to mega, mega úspěšné,“ řekla Bergerová o prosincové akci, kterou lze nazvat logistickým koncertem. „Byla to výzva udržet tempo s losováním tak, aby naše kontejnerová instalace vyrůstala živě s rozřazováním států do skupin,“ řekl Hartmut Wolberg, který přístavišti šéfuje. Počínání sedmi desítek přístavních dělníků tehdy obletělo svět a na internetu se stalo hitem.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Pohled na hamburský Volksparkstadion, kde se sehrají zápasy mistrovství Evropy 2024.

A na původní úspěch nyní Hamburk navázal. Návštěvníci, kteří přijedou do města, mohou třeba od filharmonie pohledem přes řeku zjistit aktuální herní plán. V případě Česka kontejnery s namalovanými vlajkami oznamují, že národní fotbalový tým se utká s výběrem Portugalska. Tento zápas se odehraje v Lipsku, ale do Hamburku se čeští fotbalisté také podívají. Utkají se zde 22. června s Gruzií a 26. června s Tureckem.

Kontejnerová instalace, která je asi deset metrů vysoká a 45 metrů široká, nyní ukazuje úvodní utkání, přístavní dělníci ji ale budou vždy podle aktuálního herního plánu měnit. „Na přeskládání kontejnerů nám postačí 30 minut,“ řekl Wolberg.

„Dopravní kontejnery nás v Hamburku budou doprovázet po celou dobu šampionátu,“ poznamenala Bergerová.

Hamburská turistická centrála k výhledu na kontejnerovou instalaci doporučuje labský břeh u filharmonie a přilehlou přístavní část Strandhafen. Možné je využít i plavby lodí.

Pro české fanoušky, kteří se vydají do přístavu, může být zajímavé, že přístaviště O‘Swaldkai sousedí s Vltavským a Sálským přístavem. Oba přístavy patří k českým přístavním územím v Hamburku.