Hlavní obsah

Gól? Nezájem. Trenér Slovinska místo radosti nasadil poker face, tým dělily sekundy od historie

Určitě jste viděli řadu takových obrázků. Balon se vlní v síti a kouč celku, který skóroval, se topí v extázi. Někteří sprintují za hráči k praporku, jiní u laviček vyskakují do vzduchu a objímají kolegy. Šéf lavičky Slovinska Matjaž Kek ale po vedoucím gólu proti Srbsku vypadal, jako by mu někdo zrovna podupal zahrádku plnou květin. Fotbalisté Slovinska nakonec v samém závěru inkasovali a remízou 1:1 si zkomplikovali boj o postup. „Fotbal je krutý,“ hlesl Kek.

Sestřih zápasu Slovinsko–Srbsko.Video: Česká televize

Článek

„Na kluky jsem i tak hrdý. Ukázali srdce a obrovský zápal. Jen na chvíli polevili v koncentraci,“ dodal trenér.

Slovinci se na Euro kvalifikovali teprve podruhé v samostatné historii. Před čtyřiadvaceti lety parta okolo Zlatka Zahoviče odjela s nepořízenou, uhrála jen dvě remízy. Po nerozhodném výsledku v prologu s Dánskem na letošním turnaji tak stále platilo, že Slovinci na kontinentálním šampionátu ještě nevyhráli zápas.

Proti Srbsku vedli Slovinci od 69. minuty díky trefě Žana Karničika, kterou kouč „slavil“ opravdu pozoruhodným způsobem. Pak bránili, fotbalovou hantýrkou žrali trávu. Držel je i skvělý gólman Jan Oblak.

Ještě pár desítek sekund to vypadalo, že historické knihy budou přepsány, stránky o čekání na triumf vytrhány a spáleny. Slovinci v euforii a kousíček od postupu.

Nestalo se tak.

Srbský žolík Luka Jovič hlavičkou v poslední možné chvíli rozdrtil slovinská srdce. Hráči padli na trávník, schovávali hlavy do dlaní.

„Strašná, strašná škoda. Byli jsme neskutečně blízko,“ mrzelo Oblaka.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

„Je těžké cokoliv říkat. Hráli jsme vážně skvěle, zápas jsem si užíval. Ale bohužel…“ smutnil střelec vedoucí branky Karničik. Vyfasoval alespoň trofej pro nejlepšího hráče zápasu. Malá cena útěchy za to, že mu unikla nesmrtelnost ve světě slovinské kopané.

Slovinci mají po dvou úvodních duelech skupiny C dva body a o postup budou muset v posledním kole zabojovat proti supersilné Anglii.

„Budou jasnými favority, ale na to jsme připraveni. Potřebujeme se vzchopit a pečlivě se připravit. Za outsidery jsme byli považováni zatím v každém zápase, není to pro nás nic nového,“ přemítal Kek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články