Hlavní obsah

GLOSA: S Gruzií chybělo jen finále. A Chorý na hřišti

Fotbalová reprezentace ve druhém utkání na Euru remizovala s Gruzií (1:1). Výsledek vyvolává v mnoha fanoušcích zklamání. Ale i ti největší negativisté totiž musejí přiznat, že Souček a spol. herně obstáli. Oproti bojácnému výkonu s Portugalskem povstali na Volparkstadionu v Hamburku k ofenzivnímu představení. Vyslali celkem 26 střel, z brankáře Gruzie udělali muže zápasu. Nabízí se otázka: šlo vůbec udělat něco jinak?

Sestřih zápasu Turecko–PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Předně: na rozdíl od duelu s Portugalskem se trenér Ivan Hašek trefil do sestavy i do taktického plánu. Původně chtěl navíc do základní jedenáctky zařadit i Antonína Baráka, ale kvůli nemoci ho mohl využít jen na závěrečnou čtvrthodinu.

Jeho tým vyslal na bránu 12 střel. Takový počet nezaznamenal žádný jiný tým od ME 1980, který utkání nedovedl k vítězství. Ofenzivní fáze fungovala, Češi aktivitou a herní kvalitou přikovali Gruzínce, především po přestávce, před jejich šestnáctku.

Vydatně k tomu přispěl také probuzený pravý kraj Coufal a i trojice stoperů Holeš–Hranáč–Krejčí. Nepovolili prakticky nic největší hvězdě soupeře Kvaracchelijovi, většinou odebírali čistě míče, navíc podporovali útočnou fázi.

Byla ve mně malá duše, ale přežili jsme! Jedeme dál, z Eura nikdo z nás nechce, hřímá Ivan HašekVideo: Sport.cz

Hranáč i přes další smolný okamžik (s Portugalskem se nachomýtl nešťastně u obou gólů, s Gruzií po jeho ruce kopal soupeř penaltu) zahrál víc než solidně. Krejčí pak vystřihl nejlepší výkon v reprezentaci.

Češi se bohužel nepotkali s finále. V šestnáctce soupeře nebyli dost dobří. V prostoru, ve kterém se rozhoduje. Jediný důvod, proč uhráli jen remízu. Nic jiného jim vytknout nelze. Jasně o tom vypovídá i reakce tisíců českých příznivců, kteří český tým po utkání vytleskali.

Ovšem… Jednu věc mohla udělat jinak lavička. Na Euro dorazil v herní a střelecké pohodě útočník Tomáš Chorý. Pro situace, kdy je třeba zlomit výsledek na svoji stranu, je právě on jako dělaný. Zůstal na lavičce. Jasně, po bitvě je každý generálem. Ale stejně…

  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.