Hlavní obsah

GLOSA: Pád s Portugalskem je hořký. Bohužel však spravedlivý

Fotbalová reprezentace byla v úvodním duelu na fotbalovém Euru blízko nečekané remízy s Portugalskem. V Lipsku dokonce nad velkým favoritem vedla díky nádherné trefě Lukáše Provoda. Nakonec dali Ronaldo a spol. Čechům mat v nastavení. Smůla, nebo výsledek sedí?

Foto: Vít Šimánek, Sport.cz

Zklamaní čeští hráči po duelu s Portugalskem

Článek

Bohužel platí to druhé, byť inkasovat ránu do vazu v nastavení je vždycky k naštvání. Ale ruku na srdce - dal se čekat zásadně jiný průběh? Vždyť v Red Bull Aréně stálo rekordních osm hráčů z české ligy v základu (v zahajovacím zápase Eura doposud nejvíc 7 - na stříbrném ME 1996) proti téměř nadpozemské kvalitě - Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Leao…

Ne, tohle byl nerovný boj. Ale ani s pozměněnou jedenáctkou by se vyznění utkání příliš nelišilo. Snad jen víc se asi čekalo od některých zkušených, zahraničními ligami obroušených hráčů. Ti však mají ve svých klubech lepší spoluhráče, takže do složitých situací, kdy nemají pořádně komu přihrát, se tam v takové míře nedostávají.

Kdybych to měl říct slušně, u gólu v nastavení jsem byl hodně naštvaný, přiznává Ivan Hašek. Ke změnám dojde. Video: Sport.cz, UEFA

„Portugalci byli lepší, vyhráli zaslouženě,“ přiznal sportovně trenér Ivan Hašek. Tahle věta sedí dokonale. Absolutně. Slušně řečeno, z ničeho bič prostě uplést nejde. Zatímco trumfem elitních týmů jsou kreativita, rychlost, dynamika, vynikající individuality, českým trumfem v duelech s nimi jsou týmovost a soudržnost. Zkrátka poctivě bránit, soupeři co nejvíc znepříjemnit život a pokusit se z ojedinělého brejku udeřit.

Spoluhráči jsou na straně Robina Hranáče. Musíme za ním jít a podpořit ho. Byla to smůla, nedáváme mu to za vinu. Video: Sport.cz

Češi se ale zatáhli až moc. Defenzivní blok vystavěli kolikrát 30 metrů od brány, což je cesta do pekel. Stalo se tak umem Portugalců, částečně ale i malou odvahou a kuráží. Také proto se nemohlo prosadit české ofenzivní eso Patrik Schick. Stal se z něj spíš defenzivní záložník, kterému kvůli práci v obranné fázi nezbývaly síly na útočení.

A znovu. V Leverkusenu má vedle sebe vyšší kvalitu, která dokáže soupeře přečíslit. Schick tak v mnoha případech zakončuje sám. V reprezentaci, která proti elitním celkům převážně brání, na něm většinou při centrech ze stran visí obránce.

Sestřih zápasu Portugalsko - ČeskoVideo: Česká televize

Střídající hráči sice v Lipsku přinesli zlepšení, ale favorit i tak zvládl obrat. Po konci zápasu ukryli Češi hlavy do dlaní. Prohrát gólem v nastavení pokaždé zamrzí. Kor s Portugalskem.

Takový pád bolí, je hořký. Nicméně nelze než konstatovat: fotbalový pánbůh byl v úterý doma.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.