Hlavní obsah

Gól v nastavení, Německo v euforii. Když jde do tuhého, zvládáme to, zářil Kroos

Nikdy se nevzdávat. Ve sportu klíčová vlastnost. Němečtí fotbalisté to dokonale ukázali v zápase proti Švýcarsku. To vedlo po brance Ndoye, ale Füllkrug v samotném závěru hlavou vyrovnal na konečných 1:1 a domácí favorit si udržel první místo v tabulce skupiny A na mistrovství Evropy. „Znovu jsme ukázali, že se dokážeme vypořádat s tím, když půjde do tuhého. Věřili jsme až do konce,“ těšilo Toniho Kroose.

Sestřih zápasu Německo -ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

Vyrovnávací trefa opravdu přišla za minutu dvanáct. Fanoušci už se smiřovali s případnou těsnou prohrou se Švýcarskem a druhým místem v tabulce skupiny A. Bod tak pro tým Juliana Nagelsmanna má cenu zlata.

„Nakonec to nemohlo dopadnout lépe vzhledem k vývoji zápasu. Hráli jsme dobře a měli spoustu šancí, ale vyrovnali jsme pozdě. Skupinu jsme však vyhráli a z takové pozdní branky můžeme těžit i v dalších utkáních,“ říkal německý kapitán Ilkay Gündogan.

Švýcarsko sice ztratilo těsné vítězství a případnou lepší výchozí pozici do osmifinále v samotném závěru. Proti favoritovi, a navíc domácímu týmu, ale předvedlo výkon, který jen potvrzuje jejich sílu do vyřazovací fáze turnaje.

„Musím pogratulovat svému týmu. Byla to taktická bitva. Bojovali jsme až do samotného konce. Proti takovému soupeři je ale těžké udržet vedení. Bod je zasloužený,“ uvědomoval si trenér Švýcarska Murat Yakin.

Rozhodující branku zaznamenal Niclas Füllkrug, už druhou na šampionátu a třináctou v kariéře ve dresu své rodné země. Zajímavostí je, že v průměru se útočník Dortmundu prosadí v reprezentaci každých osmapadesát minut. Přednost v základní sestavě na Euru však stále dostává Kai Havertz.

„Opět potvrdil, jak je pro nás důležitý. Jsme rádi, že máme takového hráče, který může nastoupit v průběhu zápasu a takhle rozhodne z lavičky,“ chválil německý kouč Füllkruga.

Důležitost svojí branky si uvědomoval i samotný jednatřicetiletý útočník: „Vyrovnání takhle v závěru nám pomůže zlepšit týmovou atmosféru i to přidá k euforii v zemi. Mám z toho obrovskou radost.“

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.