Hlavní obsah

Francii spasil vlastňák Belgičanů. Nic nepřichází lusknutím prstů, uvedl Deschamps

Fanoušci defenzivního fotbalu si lebedili. Osmifinálový zápas na fotbalovém mistrovství Evropy mezi Francií a Belgií měl být ozdobou vyřazovací fáze. Opak byl však pravdou. Utkání bylo svázané taktikou, a tak o vítězství 1:0 a postupu „Les Bleus“ rozhodla až vlastní branka Jana Vertonghena v závěru zápasu.

Sestřih zápasu Francie - BelgieVideo: Česká televize

Článek

„Je nesmírná úleva, když se vám na konci podaří skórovat takhle. To je ale role náhradníka, který vnese svěží vítr. To jsem splnil,“ neskrýval nadšení Kolo Muani, kterého střela se otřela právě o Vertonghenovu nohu a přeplachtila gólmana Casteelse.

Svěřenci Didiera Deschampse byli po celou dobu utkání aktivnější, ale výraznějších šancí bylo pomálu. Konkrétně si vypracovali jen dvě střely na bránu.

„Oproti minulým zápasům jsme se zlepšili, ale Belgie hrála velmi opatrně. Dělali jsme všechno pro to, abychom si vytvořili příležitosti. Měli jsme jich rozhodně víc než soupeř, ale stále to bylo málo. Chtěl bych vidět ještě větší tlak do brány,“ říkal po zápase francouzský trenér Deschamps.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Francie se minimálně do čtvrtfinále dostala na šesti z posledních sedmi velkých turnajů, třikrát na Euru a třikrát na mistrovství světa. Na šampionátech také vyhrála všech pět zápasů proti Belgii. „Lidé od nás očekávali postup. Já však apeluji, pojďme si ten okamžik užít. Nic nepřichází lusknutím prstů. Jsme ve čtvrtfinále, což je základ pro naše pokračovaní v cestě za titulem.“

Tématem číslo 1 je ve Francii v posledních týdnech zranění hvězdného útočníka Kyliana Mbappého. Ten do utkání nastoupil se speciálně vyrobenou maskou, která chrání jeho nos. Kapitán postupujícího celku se postupně v utkání rozehříval a ukázal i své umění, když ve druhém poločase jen těsně minul bránu Belgie.

„Stále si zvyká na masku, ale zlepšuje se to. Říká, že si připadá, jako by viděl věci ve 3D. Především má problém s periferním viděním. Bude si ale muset zvyknout,“ podotkl Deschamps.

Zajímavostí je, že Francouzi ve čtyřech utkáních na Euru nevstřelili jediný gól ze hry. Dvakrát se radovali po vlastních brankách soupeřů a jednou se z penalty proti Polsku prosadil právě kapitán Mbappé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.