Hlavní obsah

Francie nedala gól ze hry, přesto je v semifinále. Nezaslouží si to, míní expert

Gól ze hry na fotbalovém Euru sami ještě nevstřelili, ale je jim to pravděpodobně úplně ukradené. Francouzi se i s touto vizitkou protlačili do semifinále kontinentálního šampionátu, ve čtvrtfinále udolali po bezbrankové partii Portugalce na penalty. „Semifinále bychom neměli brát jako samozřejmost, i když jsme si na to možná zvykli. Já už si užíval účast ve čtvrtfinále. Teď jdeme vyhrát,“ prohlásil trenér Francie Didier Deschamps. V duelu o finále čeká jeho soubor Španělsko.

Sestřih zápasu Portugalsko–FrancieVideo: Česká televize

Článek

Od aktuálních vicemistrů světa se čeká víc kvality, atraktivity i gólů. Jejich trefy na turnaji zatím obstarali vlastencem Rakušan Maximilian Wöber, Kylian Mbappé z penalty a dalším vlastním gólem Belgičan Jan Vertonghen. Francouzi jsou však na Euru pragmatičtí a úsporní, což platilo i pro zápas s Portugalskem.

„Je nám jedno, jestli je postup zasloužený, nebo ne. Chceme si toto vítězství vychutnat. Je pravda, že ne všechno je dokonalé v ofenzivě i defenzivě, někdy jsme kritizováni právem. Ale nebudeme si vybírat, vždyť jsme v semifinále,“ uvedl záložník Aurélien Tchouaméni po úspěšném penaltovém rozstřelu proti Portugalsku.

„Je to vzrušující. Jsme v euforii, je těžké výkon víc rozebrat. Nebudu lhát, v šatně jsme moc nepřemýšleli o tom, že jsme nedali gól. Musíme pokračovat v naší práci. Teď musíme dobře zregenerovat a připravit se na zápas se Španělskem,“ řekl Mbappé.

Rozstřel zvládli Francouzi brilantně. Přitom už byli vystřídáni Mbappé a Antoine Griezmann a Oliviera Girouda nestačil Deschamps v závěru prodloužení poslat na hřiště. Všech pět střelců však suverénně překonalo portugalského gólmana Dioga Costu, jenž kolo předtím čaroval při penaltách proti Slovinsku. A to podle statistik společnosti Opta úspěšní exekutoři Jules Koundé a Bradley Barcola předtím v kariéře penaltu v zápase nebo rozstřelu nikdy nekopali.

„Penalty jsme hodně trénovali a šli jsme na ně sebevědomí. Hodně jsme se poučili z naší zkušenosti na posledním mistrovství světa (Francie ve finále na penalty prohrála s Argentinou – pozn. aut.). Zasloužili jsme si vyhrát,“ konstatoval francouzský křídelník Ousmane Dembélé, který rozstřel zahajoval.

„Francie si nezasloužila jít dál, na šampionátu je průměrná. Na turnaji je to o tom, abyste našli směr. Didier Deschamps klopýtá,“ glosoval pro BBC 5 bývalý anglický útočník Chris Sutton výkony jednoho z favoritů Eura.

Francie hodně spoléhá na Mbappého, kapitán a čerstvá posila Realu Madrid hraje se zlomeným nosem a ochrannou maskou. Není tak výrazný. Je otázkou, jak ho zranění a nekomfortní doplněk na obličeji limituje. Proti Portugalsku střídal po prvním prodloužení.

„Byl viditelně unavený. Není to jednoduché. Viděl jsem, jak se v prvním prodloužení trápil. Nemělo smysl ho nechávat na hřišti, i když by šel na penaltu. Kylian je vždy upřímný ke mně i týmu. Připadalo mi normální dát do hry čerstvou krev,“ vysvětlil Deschamps.

„Už po základní hrací době jsem s trenérem mluvil. Řekl jsem, že to zkusím, ale po prvním prodloužení už jsem se necítil dobře. Byl jsem unavený a musel jít dolů,“ dosvědčil i Mbappé.

Ostatně v zápase dostal míčem ránu znovu do obličeje. Rozstřel pak sledoval napjatě od postranní čáry. Po vítězném pokusu Thea Hernándeze vyletěl na hřiště, v radostné euforii skočil i na Deschampse. Je cítit, jak moc chce triumf.