Hlavní obsah

Fousek přijel na obhlídku. Příprava na Euro stála desítky milionů korun, přiznal

Z tribuny malého stadionu v Grödigu spokojeně sledoval, jak fotbaloví reprezentanti v přípravě na Euro rozdrtili Maltu 7:1. Kochal se pohledem na hřiště i horské masivy za ním. Předseda fotbalové asociace Petr Fousek přijel za národním týmem na soustředění do Rakouska na inspekci. „Dovedu si tu představit pár dní oddechu, ale nejdřív po Euru,“ prohodil Fousek pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Grödig (od našeho zpravodaje) - Šéf asociace zkontroloval samo sebou hlavně zázemí ve Schladmingu, kde se soubor trenéra Ivana Haška týden chystal. „Pro mě bylo nejdůležitější, aby byly ze strany asociace vytvořeny maximální podmínky pro přípravu. Ujistil jsem se, že jsme vybrali dobře lokalitu, hotel i tréninkové hřiště,“ zmínil Fousek.

Komfort v Alpách něco stál. „Celá příprava včetně zázemí v Hamburku během šampionátu přišla na desítky milionů korun. Využili jsme na to část získaných peněz z postupu na Euro,“ uvedl Fousek. Za průnik na šampionát vyplácí UEFA každému účastníkovi 9,25 milionu eur (225 milionů korun).

Z hotelu Falkensteiner se na hřiště vydal stejně jako reprezentanti na kole. „Krátká vyjížďka, jsou to asi dva kilometry,“ řekl Fousek. Do přilehlých kopců už se na kole ale neškrábal.

Měl program s týmem, hovořil s hráči, trenérským štábem. Měl dobrý pocit. „Atmosféra je pozitivní, zdravá a odhodlaná. Přispívá k ní i příroda kolem. Všichni pracují a vědí, o co jde. Nálada odpovídá tomu, čemu se blížíme. Ještě jsme nic nehecovali. To přijde samo. Bude to moje osmé Euro, napětí stoupne den nebo dva před prvním zápasem. Tady jsem měl stručný proslov, který byl přiměřený situaci,“ podotkl Fousek s tím, že prémiový řád je nastavený. Zůstává tajemný.

Po nominaci se také řešil návrat obránce Vladimíra Coufala a Jana Kuchty do týmu po listopadové aféře v Olomouci. Coufal vystoupil v Rakousku na tiskové konferenci, ochotně na vše odpovídal, postavil se k celé situaci čelem. Chtěl „kauzu Belmondo“ definitivně uzavřít.

Pohled předsedy na jeho výstup? „Ztotožňuji se s ním. Na rozdíl od nejužšího vedení realizačního týmu jsem u té kauzy byl. Jasně jsme ve vedení asociace konstatovali, že chceme trenéru Haškovi umožnit, aby sem jel s tím nejsilnějším týmem. Ta čára byla potřeba udělat. Myslím, že je to tak správně. Teď se koukáme dopředu, do Německa,“ pravil Fousek.

Český tým vstoupí do Eura 18. června proti Portugalsku. Všichni omílají, že základním cílem je postup ze skupiny, ve které figurují ještě Gruzie a Turecko. „Nemůžeme mít jiný cíl, ale nebudeme říkat, že se vidíme ve finále. Portugalsko je jasný favorit, uvidíme, jestli se ho někomu z nás tří podaří zaskočit. Potom si to rozdáme mezi sebou. V play off se může stát cokoliv,“ řekl Fousek.

Národní tým si domluvil jiné soupeře než před třemi lety před šampionátem, kdy schytali debakl 0:4 v Itálii. V pátek smetli Maltu, v pondělí hostí Severní Makedonii, ani jeden ze soků na Euro nejede.

„Když jste mi připomněl zápas v Bologni, vybavím si, že vedle mě seděl prezident italského fotbalového svazu Gabriele Gravina. Když jsme dostali čtvrtý gól, poplácával mě a říkal mi, že na Euru to bude dobré. Já se mezitím nořil do sedačky,“ vzpomněl si asociační šéf. Češi pak ale dokráčeli do čtvrtfinále a Itálie k titulu.

Gruzie bude nepříjemný soupeř. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Navíc když se podíváme na čerstvou remízu Walesu s Gibraltarem, nemůžeme mluvit o žádných trpaslících. Je nesprávné Maltu shazovat, udělala obrovský pokrok. Mohli jsme hrát se silnějšími soupeři, ale naší hlavní prioritou bylo hrát v Rakousku. Nechtěli jsme cestovat do Paříže (za Francií - pozn. aut.) nebo Amsterodamu (za Nizozemskem - pozn. aut.). Cestování vždy ubere spoustu sil a času,“ dodal Fousek.

Ve čtvrtek odletí s týmem do Hamburku. Bude mít i další povinnosti, v pátek navštíví zahajovací zápas mezi Německem a Skotskem v Mnichově. Bude po hostitelské zemi kočovat. „To k tomu patří,“ uzavřel Fousek.