Hlavní obsah

Finálové hříčky osudu. Trenér Anglie před lety pomohl Němcům k titulu, teď chce vyhrát u nich doma

Fotbalovému Euru v roce 1996 na půdě Anglie kralovalo Německo. To současné může v Německu ovládnout Anglie. Do finálového duelu v Berlíně proti Španělům (21:00) ji navíc povede člověk, který k poslednímu německému triumfu nechtě přispěl. Současný kouč Albionu Gareth Southgate v semifinále neproměnil rozhodující penaltu. „Tenkrát jsem byl asi tím nejoblíbenějším Angličanem v celém Německu,“ smál se na tiskové konferenci před finálovým soubojem.

Foto: Lee Smith, Reuters

Trenér Anglie Gareth Southgate při povídání s médii

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje) - K odlehčené odpovědi musel Southgatea popíchnout vedle sedící anglický kapitán Harry Kane. „Tys tam byl, tak mluv,“ culil se útočník, jenž coby tříletý capart neúspěšné semifinále se Southgateovým podpisem jen těžko sledoval. A i kdyby ano, moc si z něj asi nepamatuje.

Současný trenér byl tenkrát skálou v anglické defenzivě, po remíze 1:1 na něj došla řada v šesté sérii rozstřelu. Slabý pokus brankář Andreas Köpke vykryl. Němec Andreas Möller následně poslal svůj tým do finále proti českému výběru. A dál už to znáte. Patrik Berger z puntíku poslal národní mužstvo do vedení, jenže kanonýr Oliver Bierhoff vyrovnáním a zlatým gólem zajistil titul Německu.

Tak ale mohl učinit jen díky tomu, že Southgate v předchozím duelu pokutový kop neproměnil. Nastal čas, aby mu fotbalová božstva splatila dluh?

„Nevěřím na pohádky, ačkoliv příběh by to byl hezký,“ kontroval Southgate, načež se vrátil ke svému penaltovému smutku. „Naučil jsem se, že rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je titěrný. Ale i tak jsem za to vděčný. Díky fotbalu mám skvělý život. Mohl jsem reprezentovat svoji zemi jako hráč a teď ji osm let trénuji. To je největší pocta, jaké se mi kdy mohlo dostat,“ rozpovídal se.

Mimochodem, dají se najít i další pojítka Southgatea s očekávaným finálovým soubojem. Před téměř třicet let starým selháním s Němci totiž Angličané ve čtvrtfinále vyřadili právě Španěly. Na penalty. To ale Southgate roli exekutora zastávat nemusel, nepřišla na něj řada.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.

„Jo, ten zápas jsem hrál dobře,“ pochválil se s nadsázkou. „Skončil bezbrankovou remízou, to je splněný sen každého obránce. Španělé byli i tehdy těžkým soupeřem, teď tomu nebude jinak,“ dodal s odkazem na letošní boj o zlato.

To, že Španělé nejsou žádní nazdárci, ostatně zjistil i v posledním utkání kariéry. Southgate si derniéru odbyl v sezoně 2005/06, ve finále Poháru UEFA. Jeho Middlesborough tehdy se Sevillou prohrál 0:4.

Aby toho nebylo málo, za španělského soka tehdy brousil pravou lajnu jistý mladíček Jesús Navas. Ano, přesně ten Navas, který je coby osmatřicetiletý veterán také v kádru současného španělského výběru…