Hlavní obsah

Fanouškům Anglie na Euru načepují jen slabé pivo. Radši kuřte trávu, radí policista

Klasické pivko s obsahem alkoholu okolo pěti procent nedostanou. Fanoušci na utkání fotbalového Eura mezi Anglií a Srbskem (16. června) budou nuceni pít pouze přibližně o polovinu slabší mok, neboť zápas byl německou policií vyhodnocen jako vysoce rizikový. Co s tím? „Radši kuřte trávu,“ radí podle britského portálu The Sun tiskový mluvčí policie Stephan Knipp.

Foto: John Sibley, Reuters

Fanoušci anglické fotbalové reprezentace

Článek

Německo má od dubna jedny z nejbenevolentnějších zákonů, co se týče schraňování marihuany pro osobní spotřebu. Dospělí u sebe mohou mít až pětadvacet gramů rostliny, diváci si tak před utkáním mohou bez problémů dát jointa, pokud tak neučiní v těsné blízkosti školy, stadionu nebo pěších zón.

Přímo ve Veltins-Areně v Gelsenkirchenu, kde dojde k duelu Anglie se Srbskem, si ale nebudou moci dát to pravé německé pivo. Policisté se bojí, že by to vedlo k agresivnímu chování. Angličané totiž při výjezdech na fotbal do zahraničí mají možná tu nejhorší pověst z celé Evropy.

„Nebudeme mít problém s tím, když si fanoušci zakouří marihuanu. Pokud uvidíme dvě skupiny lidí, z nichž jedna bude pod vlivem alkoholu a mírně agresivní, zatímco druhá kouřit, budeme se více věnovat té alkoholové. Tam je potenciál agresivního chování. Marihuana spíše uklidňuje,“ vysvětloval Knipp.

Angličtí fanoušci se čertí, rádi by si na úvodním utkání své reprezentace na Euru vychutnali pravé německé pivo. Ale mají smůlu. Budou si muset počkat do druhého zápasu s Dánskem (20. června), které podle veřejných činitelů tak rizikové není. Stejně jako všechna další střetnutí ve skupinách.

Policisté v Gelsenkirchenu se totiž bojí i skalních příznivců Srbska. Údajně se k nim dostaly informace, že Srbové se případným rozmíškám s Angličany rozhodně bránit nebudou. Zákaz čepování silnějšího piva na stadionu by měl zamezit tomu, aby ke konfliktům docházelo přímo v hledišti.

„Děláme takové preventivní kroky, abychom se vyhnuli násilí. Proto jsme se zaměřili na fandy, kteří by se mohli opít, a zvolili jsme bezpečnou variantu,“ uzavřel Knipp.

  0 : 1 Rakousko - Turecko 0 : 1 38. min Živě
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
  0 : 3 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 3 dohráno
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.