Hlavní obsah

Euro dráždí i ovlivňuje Německo: Máme dresy pro barbíny, u kolejí zase mění cedule

Vlaječky účastnických zemí na benzinových pumpách. Precizně nachystané značení v Hamburku. V rádiu každou chvíli slyšíte zmínku o tom, že se mnichovská aréna v pátek zbarví do „schwarz und gold“. Rozjíždí se Euro. V zemi, kde mají lidé fotbal upřímně rádi.

V pátek startuje fotbalové Euro. Domácí Němci se chystají na úvodní duel se SkotskemVideo: UEFA

Článek

Norderstedt (Od našeho zpravodaje) - Je to maličkost, kterou špičková fotbalová událost dlouhé roky postrádala.

Předloni se konal fotbalový šampionát v Kataru, jehož vládci si spíš mermomocí chtěli vyleštit pošpiněnou reputaci.

Předchozí mistrovství světa se konalo zase v Rusku, jehož vyšinutý vůdce si už tou dobou nárokoval ukrajinský Krym. A netřeba rozvádět, jaká zvěrstva Putin a jeho vojska podnikají poslední dva roky.

Mezi světovými šampionáty vymyslela UEFA rozplizlý europaskvil v 11 zemích, který ještě divákům zhoršila pandemie a proticovidová opatření.

Snad poslední „normální“ šampionát se datuje do roku 2016, kdy Euro hostila Francie. Nyní se kontinentální soupeření přesouvá k francouzským sousedům.

Do Německa.

Do míst, kde fotbal zbožňují.

Hned na čtyřech z deseti stadionů se běžně kope „jen“ druhá bundesliga, což jen dokládá, jakou má fotbal v Německu tradici, popularitu, kulturu i infrastrukturu.

Česká fotbalová reprezentace se ve čtvrtek odpoledne zabydlela v Hamburku, kde odehraje dvě ze tří utkání základních skupin. V nejsevernějším dějišti šampionátu ji vítalo umouněné počasí a necelých 15 stupňů Celsia.

Další dny se nejen na severu Německa má oteplovat. Jako by to bylo symbolické znamení, že se blíží výkop události, který rozhicuje celou zemi. A vlastně i celý kontinent.

Podle průzkumu agentury ONE8Y 85 procent dotazovaných Němců věří, že turnaj spojí společnost, která je stejně jako v jiných koutech Evropy docela rozdělená.

Fotbal se propisuje i do veřejného prostoru. Cestující nově nepřijíždějí do Stuttgartu, ale také do rodiště Jamala Musialy. V Mannheimu přibyl nápis Pascal Gross, v Rottweilu zase třeba Joshua Kimmich.

Možná už jste pochopili, Deutsche Bahn po dobu turnaje umístil do vybraných měst cedule, v nichž se narodili současní němečtí reprezentanti.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Propíraný německý dres, s nímž domácí výběr nastoupí i na Euru.

Fotbal je v zemi i společenským a módním tématem. Adidas coby letitý dodavatel fotbalového vybavení pro německou reprezentaci oznámil, že se domácí výběr na Euru představí v nezvyklém fialovo-růžovém dresu.

Renomovaný server The Athletic zvolil úbor za jeden z nejošklivějších v dějinách evropských šampionátů. Bulvární deník Bild je označuje jako dresy pro Barbie.

Jenže nejspíš Němci civí, jak se za hranicemi diví.

„S velkou sportovní událostí jako mistrovství Evropy se váže také větší poptávka po dresech. Bestsellerem se stal zejména venkovní dres národního týmu s číslem osm a jménem Kroos,“ uvedl mluvčí Adidasu Oliver Brüggen s tím, že druhá sada německých dresů ještě nikdy neměla lepší odbyt.

Němci se podle zjištění Bildu představí v barvách typické pro světoznámou panenku ve druhém utkání ve skupině proti Maďarům.

Při pátečním zahájení proti Skotům navleče Die Mannschaft obvyklejší bílou sadu. A až v 21.00 foukne francouzský sudí Turpin do píšťaly, rozjede se fotbalová smršť.

51 zápasů v 31 dnech.

Tentokrát nejde o potěchu pro mocné, ale ryzejší špás. A minimálně Německo se bavit bude.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.