Hlavní obsah

Esa jdou do boje. Češi se v generálce na Euro představí se Schickem i Součkem

Poslední test i s hvězdami. Fotbalová reprezentace podstoupí v pondělí v Hradci Králové (od 18.00) proti Severní Makedonii generálku na Euro, do kterého vstoupí 18. června duelem s Portugalskem. Proti týmu z Balkánu vyrukuje i s klíčovými oporami – Tomášem Součkem a Patrikem Schickem, kteří měli v páteční přípravě s Maltou (7:1) volno. Nasadí trenér Ivan Hašek jedenáctku, která se příští úterý postaví Ronaldovi a spol.?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Schick během přípravného utkání fotbalové reprezentace s Arménií.

Článek

„V pondělí dostanou příležitost hráči, kteří nebyli využiti proti Maltě. Co se týká základní sestavy, víc neprozradím. Každopádně jsem ale rád, že na většinu pozic máme dvě možnosti,“ řekl Hašek.

Nicméně k dispozici už nebude mít defenzivního záložníka Michala Sadílka, kterému se stala osudným jízda na tříkolce na soustředění v Rakousku. Při sjíždění kopce upadl, tržnou ránu na noze mu zašili v nemocnici několika stehy. Na Euro tak kvůli klukovině může zapomenout.

„Je nám moc líto, že s námi nemůže Michal odjet na Euro. Je to turbovysavač, který má v týmu už nějaký čas dobré postavení. Musíme holt postoupit na mistrovství světa, aby s námi mohl být na dalším turnaji,“ uvedl Hašek.

Po Maltě čeká jeho tým další nepříliš atraktivní soupeř, který nemá v Evropě velký zvuk. Nicméně Makedonci dokázali porazit Itálii a remizovali s Anglií. „Naposledy sice prohráli o tři góly v Chorvatsku, ale měli víc střel a byli vyrovnaným soupeřem. V kádru mají hráče z německé i španělské ligy,“ varoval Hašek.

Podle něj jsou Makedonci kvalitnějším týmem než Arménie, kterou česká reprezentace v březnové přípravě porazila těsně 2:1. „Arménii už několikrát porazili. Budeme muset být maximálně koncentrovaní a připraveni na vynikající ofenzívu soupeře, který má skvělé individuality,“ podotkl Hašek.

Generálky před velkými turnaji bývají specifické. Fotbalisté mají v podvědomí obavy ze zranění, které by je vyřadilo ze hry. Hašek odmítá scénář, že jeho celek zařadí maximálně trojku.

„Chceme vyhrát, evidentně. Jestli někdo půjde na půl plynu, vystavuje se daleko většímu nebezpečí zranění,“ pronesl 60letý kouč. Čechy požene pravděpodobně vyprodaná Malšovická aréna, kde v minulosti Hašek nastupoval v dresu Sparty. „V nové aréně jsem poprvé. Stadion je uzavřený, každý fotbalista tady má chuť hrát,“ dodal Hašek.