Článek
Paulina Hübnerová ze společnosti Kulturprojekte Berlin, která organizuje fanouškovský sektor včetně kulturního programu, již na konci května během novinářské prohlídky zdůrazňovala, že město se soustředí na ekologickou udržitelnost. Energie v zóně pochází z obnovitelných zdrojů a použité vybavení včetně 24 000 metrů čtverečních umělého travního koberce najde po šampionátu další využití. Za klíčové Hübnerová označila i rozhodnutí nepoužívat jednorázové nádobí.
Poskytovatel opakovaně využitelného nádobí, které je zálohované, uvedl, že se díky tomu podařilo uspořit takřka dva miliony talířů, kelímků a příborů. Podle DUH se tak berlínští pořadatelé stali vzorem pro ostatní. „Poprvé vidíme, že v nějaké fanzóně v Německu jsou nápoje a jídlo podávány ve stoprocentně ekologicky šetrném a opakovaně využitelném nádobí. Na akcích takovéto velikosti to obzvláště v případě jídla bylo dosud výjimečné,“ prohlásila tento týden šéfka DUH Barbara Metzová. Berlínskou fanouškovskou zónu, která je největší v Německu, v některých dnech navštíví i přes sto tisíc lidí. „Fanzóna podle našich propočtů ušetřila 24 tun odpadu a přes 100 tun oxidu uhličitého,“ dodala.
Ekologická organizace uvedla, že postup Berlína byl nejen šetrný k přírodě, ale výrazně také pomohl k obrazu čistého města, neboť ve fanzóně a jejím okolí se nepovalují vyhozené jednorázové obaly.
Michael Jopp z berlínské radnice, který má na šampionátu na starosti ekologickou udržitelnost, tento týden novinářům sdělil, že německá metropole chce svým přístupem inspirovat pořadatele dalších velkých sportovních akcí v Evropě. Berlín totiž vsadil nejen na nahrazení jednorázového nádobí za opakovaně využitelné, ale také na jeho ekologickou distribuci. Špinavé nádobí se nejprve pomocí nákladních kol a elektrických paletových vozíků shromažďuje ve skladech v areálu, odkud se pak vozí do mycí linky.
Návštěvníci za kelímky a talíře dávají tříeurovou (76 Kč) zálohu, kterou dostanou po odevzdání zpět. Vrátit nádobí mohou v zónách u Braniborské brány a u Spolkového sněmu v centru metropole asi na 60 místech.
Jopp uvedl, že i po šampionátu bude nádobí dále využíváno. Město si totiž dalo podmínku, že talíře a kelímky musí být bez log a značek, aby bylo možné je nasadit i na dalších akcích.
Zatímco za ekologický přístup sklidil Berlín pochvalu, v případě cen jídla a pití je tomu naopak. Za půl litru ležáku návštěvníci zaplatí šest eur (152 Kč), v případě pšeničného piva sedm eur (177 Kč) a vody pět eur (127 Kč). Grilovaná klobása přijde na šest eur a hranolky na pět eur.
Evropský šampionát, který skončí v neděli, hostí deset německých měst. Vedle Berlína na plošný koncept opakovaně využitelného nádobí přistoupily také Hamburk, Mnichov a Düsseldorf. Ostatní města nadále ve velké míře používají jednorázové nádobí, což DUH kritizovala. Metzová už také vyzvala Evropskou fotbalovou unii, aby do budoucna na stadionech nařídila opakovaně využitelné nádobí.