Hlavní obsah

Drzost, která vyřadila Ronalda a spol. Levák kopl penaltu pravačkou

Frajeřina? Možná. Pošetilost? Kdo ví. Risk? Docela ano. Důkaz enormní sebedůvěry a luxusní kopací techniky? Rozhodně. Ve čtvrtfinálovém rozstřelu mezi Francií a Portugalskem se trefil i Ousmane Dembelé. Křídlo z PSG je levák, ale penaltu kopl pravačkou. Nevšední chvilka na Euru nasměrovala jeho tým do semifinále a naopak Cristiana Ronalda domů.

Sestřih zápasu Portugalsko - FrancieVideo: Česká televize

Článek

„Trénovali jsme penalty a věřili si na ně. Poučili jsme se z finálové prohry na mistrovství světa v Kataru 2022,“ lebedil si sedmadvacetiletý Dembelé.

V pátečním rozstřelu byl první z pěti úspěšných francouzských exekutorů, kteří po bezgólovém mači zařídili penaltovou výhru 5:3. Zatímco při jeho pokusu portugalský gólman Diogo Costa skočil po pravé ruce, Dembelé umístil pravou placírkou míč s přehledem po zemi na opačnou stranu.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Ousmane Dembelé dává gól pravačkou v rozstřelu proti Portugalsku. Přitom jinak raději kope levou.

Snad málokoho v Hamburku na stadionu nebo u obrazovky trklo, že Dembelé je plejerem, který jinak preferuje levou nohu. Koneckonců i při zápase vyslal na portugalskou bránu jeden svižný projektil levačkou. Jenže při jednom z nejdůležitějších kopů kariéry zvolil slabší nohu.

„Jsem spíš levonohý fotbalista,“ kývl Dembelé v jednom dřívějším rozhovoru, když ještě kopal za Rennes. „Pravačkou se mi ale líp střílí.“

Zajímavý, ale důležitý detail zanikl v Ronaldově loučení, Pepého slzách a Mbappého radosti.

Při nedělním rozjímání bez zápasového mumraje pojďme nezvyklý a odvážný Dembelého kousek rozebrat. V mezinárodním profifotbale nemá moc obdoby, ale unikát to také není.

Špičkoví fotbalisté se umí s míčem mazlit oběma nohama. Zakončení je trochu složitější disciplína. U takového Pavla Nedvěda jste i při ráně zpoza vápna stěží rozeznali, kterou nohu má silnější. Při standardkách ale používal pravačku.

To jeho někdejší souputník Jaroslav Plašil v reprezentaci zaujal, že zahrával rohy oběma nohama. Bylo mu to vlastně úplně fuk. „Vždycky mi taťka říkal, ať trénuju obě, a musím říct, že se mi to v kariéře docela hodilo,“ líčil bývalý záložník nedávno v podcastu V Repre.

Evropský šampion Santi Cazorla doma ve španělské lize nebo v Arsenalu rozehrával přímáky oběma nohama.

Zahrávání penalt slabší nohou? Pořád trochu jiné kafe.

Třeba košatá historie Premier League zná pouze dva exekutory, kteří si troufli i proměnili penaltu levačkou i pravačkou - Bobby Zamora a Obafemi Martins.

Také historie nejvýznamnějších mezinárodních turnajů pamatuje pár obojživelníků, kteří v enormně napínavých chvílích překvapili.

Jednou z nich je žena. Američanka Brandi Chastainová se rozhodla použít levačku, ač spíš raději kopala pravou. Při finále mistrovství světa. Před domácím publikem. Před 90 tisíci diváků na stadionu Rose Bowl v Pasadaně. Byla pátá exekutorka, která USA mohla zajistit zlato.

Trenér Tony DiCicco ji před rozstřelem ponoukl: „Nezkusíš to levou?“ Podle něj jsou leváci preciznější a pro brankáře hůř čitelní. Svoji svěřenkyni pozoroval při trénincích. A ona sama měla v hlavě pár měsíců starý přátelák právě proti Číňankám, při němž pravačkou penaltu neproměnila.

Sázka na levačku vyšla. Ránu utáhla k pravé tyči. Servala ze sebe dres. Euforie a radost. Trefila světové zlato.

Mužské šampionáty také poznali jednoho mimořádného střelce penalt. Němec Andreas Brehme ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986 proti Mexiku proměnil pokutový kop levačkou.

Ve finále světového šampionátu 1990 dal jediný gól Argentincům z penalty. Do míče švihl pravačkou.

„Levou jsem střílel tvrději, pravou přesněji,“ vysvětloval Brehme ve své biografii. „Věděl jsem, že (brankář) Goycochea chytil hodně penalt, proto jsem ji musel umístit přesně do rohu. Ani na vteřinu jsem neváhal, že ve finále zvolím pravačku.“

Právě ohromná sebedůvěra spojuje všechny střelce, kteří mají kuráž praštit stojatý míč při penaltě slabší nohou. Brehme už vše sleduje z nebeské tribuny a třeba se při turnaji v jeho zemi dočká následovníka.

Francouzi na Euru herně neexcelují. Jejich zápasy jsou těsné a není vyloučené, že v úterý proti Španělům nedospěje semifinále opět do penaltového rozuzlení.

Třeba Dembelé v něm zvolí levačku. Vždyť s ní raději mydlí do míče, když se hraje.

Semifinálový a finálový program

Na fotbalovém mistrovství Evropy je po dnešku jasno o semifinálových dvojicích. O postup do finále se nejprve v úterý od 21:00 v Mnichově utkají Španělsko s Francií, která na turnaji v pěti zápasech nevstřelila gól ze hry. O den později začne v Dortmundu ve stejný čas utkání Anglie s Nizozemskem.

Semifinále:

9. července: 21:00 Španělsko–Francie (Mnichov),

10. července: 21:00 Anglie–Nizozemsko (Dortmund).

Finále:

14. července: 21:00 vítěz SF1 – vítěz SF2 (Berlín).