Hlavní obsah

Držel obranu, zpacifikoval Ronalda. Smolaře Hranáče se tým zastal

Dlouho hasil, co se dalo. Stoper Robin Hranáč hrál s přehledem, i když za fotbalovou reprezentaci nastoupil teprve počtvrté. Předtím bránil úplně jiné soupeře, a kvalita Arménie, Malty a Makedonie, navíc v přátelských zápasech, se vůbec nedá srovnávat se silou Portugalců v kulisách mistrovství Evropy. Hranáč se však nachomýtl k oběma inkasovaným brankám. „Podpoříme ho,“ ujistil záložník Lukáš Provod po vstupní porážce 1:2 na Euru.

Spoluhráči jsou na straně Robina Hranáče. Musíme za ním jít a podpořit ho. Byla to smůla, nedáváme mu to za vinu. Video: Sport.cz

Článek

Lipsko (od našich zpravodajů) - Hranáč se nabudil hned v 11. minutě. V souboji od něj odlétl jeho velký vzor Cristiano Ronaldo. Portugalská super hvězda se vztekala, marně se dožadovala faulu.

„Vždycky byl mým hlavním vzorem a je jím pořád. Líbí se mi jeho charakter. Snažím se pochopit jeho motivaci. Pořád si jde za úspěchem, i když je finančně zajištěný. To samé platí pro Lionela Messiho. Strašně je obdivuji,“ vyprávěl Hranáč ve velkém rozhovoru pro Sport.cz před šampionátem.

Souboje, které si přál, dlouho zvládal. Ve středu stoperské trojice řadu situací zachránil i na poslední chvíli. Premiéra na velkém turnaji mu vycházela. Jenže v 69. minutě se vše poprvé nešťastně zvrtlo.

Kdybych to měl říct slušně, u gólu v nastavení jsem byl hodně naštvaný, přiznává Ivan Hašek. Ke změnám dojde. Video: Sport.cz, UEFA

Nuno Mendes hlavičkoval, český brankář Jindřich Staněk míč vyrážel před sebe, kde však Hranáč dobíhal a srazil si balon do sítě. „Nedával bych mu to za vinu, snažil se pomoct stejně jako já v té situaci. Bohužel jsem se až srazili, trochu mě kopl do hlavy. Ale říkali jsme si, že jejich střely musíme dobíhat, Hrany ji dobíhal, bohužel jsme byli blízko sebe,“ uvedl Staněk. „Vidím progres, co za tuhle sezonu udělal,“ dodal český brankář.

Ve druhé minutě nastavení se ze strany prodral Pedro Neto, prudce přihrával do vápna. Hranáč se snažil míč ztlumit, ale proklouzl mu mezi nohama a Francisco Conceicao ho pohotově napálil do sítě.

„To se stává. Před druhým gólem mu to někdo před nohou tečoval. Ani za jednu branku nemůže. Byla jen smůla, že se to takhle sešlo. Podpoříme ho. Čistil to tam výborně. Celá obrana hrála velmi dobře. Je hrozně náročné bránit motorky a mašiny, které mají Portugalci vepředu,“ pravil Provod.

Trefa byla zadostiučiněním po minulém Euru, říká Lukáš Provod. Prohra bolí, mrzí, že dostaneme takové trošku smolné gólyVideo: Sport.cz

I trenér českého týmu Ivan Hašek byl smířlivý. „Hrál solidně, byť se namontoval do dvou momentů. Byly ale nešťastné, šlo o odražené míče. Na těžkém, mokrém terénu, který v Lipsku byl, k těmto situacím může docházet. Škoda, že jsme takovou nevyužili v závěru, kdy podklouzli Portugalci,“ uvedl Hašek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.