Hlavní obsah

Druzí, třetí a nakonec první aneb Jak Rakušané po veletoči předčili giganty

Bláznivý průběh měly souběžné hrané zápasy v posledním kole skupiny D fotbalového Eura. Do vyřazovací fáze jdou nakonec z prvního místa senzačně Rakušané, kteří za sebou nechali Francouze a Nizozemce. „Je to neuvěřitelné,“ zářil trenér Ralf Rangnick.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Rakušané se na fotbalovém Euru radují z vítězství 3:2 nad Nizozemskem a prvenství ve skupině.

Článek

Když rakouský křídelník Romano Schmid dostal s přispěním nizozemského stopera Stefana De Vrije svůj tým v 59. minutě do vedení 2:1, poskočili naši jižní sousedé na druhé místo za Francii, která držela náskok 1:0 nad jistě posledním Polskem.

Jenže v 75. minutě srovnal nizozemský kanonýr Memphis Depay a v tu chvíli poslal Oranjes na druhý flek. Když v 79. minutě srovnal Polák Robert Lewandowski, byli Nizozemci o skóre první právě před Francií. Než se ale člověk stihl zorientovat, prosadil se v 80. minutě rakouský záložník Marcel Sabitzer.

I když oba duely nabídly ještě mnoho šancí, gól už nepadl a zrodily se dva celkem senzační výsledky. Francie remizovala s Polskem 1:1 a Nizozemci padli 2:3 s Rakušany, kteří nakonec se ziskem šesti bodů překvapivě ovládli skupinu.

„Byla podle koeficientů UEFA nejtěžší možná. Začali jsme nešťastným vlastním gólem proti Francii, ale vypořádali jsme se s veškerým tlakem, který na nás byl kladen, a porazili Polsko. Končit na prvním místě skupiny je něco velmi speciálního,“ komentuje Rangnick.

Podle něj měli jeho svěřenci větší vůli po vítězství. „Kluci se extrémně vydali v každé fázi zápasu, v každé akci. Smekám, jak jsme reagovali na inkasované góly. Zůstali jsme věrní svému stylu hry a neustále hledali své šance jít směrem dopředu,“ dodal.

To na druhé straně byly pocity logicky úplně jiné. „Z naší strany velmi špatné. Zápas jsme brzy přestali kontrolovat. Později jsme podali o něco lepší výkon a měli několik příležitostí, ale soupeř nás dokázal potrestat. Nebyli jsme agresivní a nedokázali jsme si vytvořit tlak,“ smutní kouč Nizozemců Ronald Koeman.

A co favorizovaná Francie? „Nejsem vůbec zklamaný. Samozřejmě jsme chtěli první místo, ale kdo dnes stál proti nám?“ posteskl si kouč Francouzů Didier Deschamps a vyzdvihl výkon gólmana Lukasze Skorupského. „Samozřejmě se můžeme zlepšit, ale více by mě trápilo, kdybychom neměli vůbec žádné šance,“ dodal.

Rakušané navíc předvádějí pohledný aktivní fotbal doplněný brankami. V základní skupině jich po úvodním mlčení s Francií vstřelili nakonec šest a rozhodně patří mezi černé koně turnaje. Kdo ví, třeba se v osmifinále střetnou s Českem.

„Spoluhráči z Werderu Brémy se mi vždy smáli, když jsem jim řekl, že můžeme ve skupině skončit na vrcholu. Teď se to stalo. Neuvěřitelné,“ radoval se Schmid.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.