Hlavní obsah

Dopad mizérie na Euru. Čechům může způsobit problémy

Nastoupil s vidinou, že po dvaceti letech dostane české fotbalisty na mistrovství světa. Zároveň chtěl uspět na aktuálním Euru. Jenže tým trenéra Ivana Haška v Německu pohořel. A ukazuje se, že neúspěch na jednom šampionátu může komplikovat a kazit cestu na ten další. Je to další nepříjemný dopad české bídy, o kterém se dosud příliš nemluvilo.

Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a vypadli jsme kvůli nim. Problém byl jinde, hodnotí Ivan HašekVideo: Sport.cz

Článek

Češi předvedli v Německu jedno z nejtristnějších vystoupení v dějinách evropských šampionátů. Jen bod ze tří zápasů, skóre 3:5, konec po základní skupině. Žádná novinka.

Analytický účet Football Meets Data na sociální síti X počátkem týdne zveřejnil, že bídné výsledky způsobují český propad v žebříčku FIFA. Do turnaje reprezentanti vstupovali jako 34. tým světa, po hladkém vyřazení se propadli na 47. místo.

Stěží najdete zemi, která by si při Euru víc pohoršila. Třeba prachbídní Skotové spadli o devět příček těsně pod Česko.

Jednotlivá umístění se ještě mohou měnit. Jde o neoficiální propočty, FIFA plánuje aktualizovaný žebříček zveřejnit v druhé polovině července. Euro v Německu navíc stále pokračuje, mezitím se v USA hraje Copa América.

Mrzutý propad odhaluje, že se českému fotbalu zase vzdaluje elita.

„Určitě vidím v týmu budoucnost, na kterou se těším,“ řekl po Euru reprezentační kapitán Tomáš Souček. „Občas to chce trpělivost. Věřím, že se to bude jen zlepšovat,“ navázal brankář Matěj Kovář.

Mrzutostí je, že reprezentaci vystoupení v Německu může znesnadnit výhled a cestu na vysněné mistrovství světa 2026, které hostí Amerika, Kanada a Mexiko.

Vysvětlíme.

Předchozí kvalifikace o mistrovství světa se vytvářely podle žebříčku FIFA. Z aktuálního umístění se rozdělily země do výkonnostních košů, z nichž se losovaly kvalifikační skupiny. I to není pro fotbalové fanoušky žádné novum.

UEFA coby garant evropských kvalifikací může uplatnit jiný klíč pro seřazení košů, ale zatím se o možné úpravě ve veřejně dostupných materiálech nikde nepsalo.

Ze zavedeného postupu pro rozdělení košů vyšel i účet Football Meets Data, který po základních skupinách Eura vytvořil průběžné pořadí.

Češi v něm patřili do druhého výkonnostního koše.

Losovat se bude v prosinci a za současné konstelace by mohla vzniknout „Euro“ skupina Portugalsko, Česko, Gruzie a navrch Faeřané a Moldavané, s nimiž se Češi loni přetahovali o evropský šampionát.

Jako pořádná fuška by se jevila skupina s Francií, Slovinci a Bulhary. Za papírově schůdnější lze považovat uskupení s Rakušany, Severními Iry a Lucemburčany.

Dost úvah, zpět k neveselé realitě.

Ve druhém koši se Češi propadli k jeho dnu. Budou-li na podzim přibývat dalších neúspěchy, Haškův tým klidně sletí až do třetí výkonnostní garnitury, což by znamenalo víc silnějších protivníků pro světovou kvalifikaci.

Ta se bude po rozšíření šampionátu na 48 účastníků hrát v lehce inovovaném formátu. Hrát se od příštího roku bude ve čtyřčlenných nebo pětičlenných skupinách. Dvanáct vítězů skupin poputuje přímo na šampionát. Druhé týmy zamíří do baráže, kde je doplní kvartet nejlepších týmů z Ligy národů.

Šestnáctka týmů bude hrát o zbývající čtyři fleky vyhrazené pro evropský kontinent.

Ale to je ještě daleko…

Na český tým čeká na podzim výkonnostní B skupina Ligy národů, kde narazí na Ukrajinu, Albánii a Gruzii. „Další cíl je za dveřmi. V Lize národů se budeme chtít zlepšit a předvést lepší výkony v dalších cyklech,“ vytyčil brankář Kovář.

Nejspíš to budou důležitější zápasy, než si on s kolegy při vyřčení myslel.

Víko třetího výkonnostního koše se nehezky otevřelo.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.