Hlavní obsah

Dohodnutá remíza a postup? Směšné, brání se Slováci

Co potřebovali, to uhráli. Oni i jejich soupeř. Fotbalisté slovenské reprezentace před posledním duelem skupiny E moc dobře věděli, že k postupu do osmifinále Eura jim stačí remíza. Stejně jako Rumunsku. Vzájemný zápas opravdu skončil nerozhodně a po výsledku 1:1 zamířily oba výběry mezi nejlepší šestnáctku turnaje. Ale že snad osud utkání obě země nečistě spunktovaly předem? „To je naprosto směšné,“ ušklíbl se brankář Martin Dúbravka.

Sestřih zápasu Slovensko - RumunskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

„Proč bychom to vůbec dělali? Slovensko mohlo poprvé v historii vyhrát skupinu. Nikdo nemůže pochybovat o tom, že jsme pro vítězství dělali maximum,“ pokračoval.

Nutno dodat, že tolik obávaná „Ostuda z Gijónu“ se ani náhodou neopakovala. Na rozdíl od tolikrát propíraného duelu mezi západním Německem a Rakouskem z MS 1982, který byl dle pamětníků asi podobně zábavný jako usilovné pozorování schnoucí barvy na stěně, se Slováci i Rumuni snažili o atraktivní podívanou.

24. minuta, Slováci ve vedení. Ondrej Duda se ve výskoku perfektně opřel do centru exsparťana Juraje Kucky a propukla radost.

Nikdo nám nevěřil, ale podařilo se nám něco krásného a chceme jít ještě dál, říká po postupu Slováků Stanislav LobotkaVideo: UEFA

„Prvních 35 minut jsme byli dominantní, vedoucí gól pomohl,“ tušil Dúbravka, další figura se sparťanskou minulostí.

Jenže osm minut před půlí bylo srovnáno. V klíčovém okamžiku znovu figuroval bývalý hráč Letenských, tentokráte ale jako antagonista příběhu. Dávid Hancko šel na okraji vápna nepříliš šikovně na zem. Štírek Ianis Hagi, syn rumunské legendy Gheorgheho, si ochotně došel pro penaltu. Razvan Marin vymetl pavučinky a proměnil, 1:1.

Druhá půle zprvu pokračovala v podobném duchu. Zápas okořenila současná hvězda Sparty Lukáš Haraslín, jejíž obstřel prosvištěl těsně vedle tyče. O něco podobného by se asi na remízu hrající borec nepokusil…

Jenže s přibývajícími minutami se podobné momenty stávaly čím dál vzácnějšími. Oba týmy si moc dobře uvědomovaly, že každou sekundou je vytoužený postup o malý krůček blíž. Logicky tak vsadily na defenzivu. Vydat se bezhlavě kupředu a možná inkasovat z brejku? To by se rovnalo fotbalové sebevraždě.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Prim hrálo logické uvažování. O předem domluveném výsledku nemohla být řeč.

I tak ale platilo, že po závěrečném hvizdu slavily oba celky.

„Postup chutná hodně sladce. Patří všem slovenským fanouškům, kteří nás hnali kupředu,“ culil se zkušený bek Peter Pekarík.

Foto: Sport.cz

Pavouk evropského šampionátu ve fotbale

„Jsem moc hrdý na to, co jsme dokázali. Pro všechny z nás je to okamžik, na který nikdy nezapomeneme,“ vyprávěl Hagi junior, zabalený do rumunské vlajky.

Rumuni i Slováci se tak z nejvyrovnanější skupiny turnaje, v níž všechny čtyři celky skončily na čtyřech bodech, protáhli do osmifinále. Rumunsko se střetne 2. července s Nizozemci, Slovensko čeká o dva dny dříve favorizovaná, ale zatím až překvapivě mdlá Anglie.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.